Hua Thale schreef:Weet iemand hoe je van een pot mayonaise een nog grotere pot frietsaus kan maken.
Dacht ooit eens dat de tesco het verkocht maar dat was een denkfoutje.
Met Maizena of een ander product vet gehalte verlagen door volume vergroten ?
ooit dit gelezen op een web site:
om frietsaus (of iets dat daar op lijkt) te maken kun je mayonaise vermengen
met een gekookte bloempap. Daarvoor kook je water waar je dezelfde
smaakstoffen indoet als in mayonaise, dus azijn, mosterd, zout, peper,
worchestershiresaus e.d. In de kokende vloeistof roer je een papje van koud
water en bloem. Pas op voor klontjes of gebruik later een zeef. Laat de
dikke pap enige tijd goed doorkoken om de bloem gaar te maken. Laat dit
mengsel afkoelen, haal het vel eraf en meng door de mayonaise. Het voordeel
van de aldus verkregen saus is dat ze ook in de koelkast te bewaren is
zonder dat ze gaat schiften. Uiteraard is ze ook een stuk minder vet. Een
precies recept kan ik je niet geven en zul je waarschijnlijk ook niet in een
kookboek vinden. Ik heb het zo'n 40 jaar geleden (aan het begin van mijn
professionele koksleven) een aantal malen moeten maken, maar je mocht er
nooit over praten want het was een doodzonde, nog erger dan reebiefstukjes
maken van gemarineerde paardehazen.
Succes als je besluit om het te gaan uitproberen.
Zelf mayonaise maken is niet zo moeilijk als je en als je dat eenmaal onder de knie hebt koop je nooit geen potjes meer omdat dat veel te duur is in thailand
maar frietsaus is volgens bovenstaand verhaal goed te maken
het is wel een hoop werk dus zo vaak doen we dat nu ook weer niet
en ik vind het lekkerder dan mayo
je kunt trouwens o.a. bij tops in Bangkok ook gewoon dit kopen:
komt qua smaak en samenstelling aardig overeen met onze frietsaus
Pieter
Pieter