En de belastingambtenaren kijken mee...

Post hier je vragen over belasting, WAO en AOW in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3377
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

En de belastingambtenaren kijken mee...

#1 Bericht door erik-kuijpers » dinsdag 15 november 2022, 23:08

EN DE BELASTINGAMBTENAREN KIJKEN MEE...

Ook Thailand heeft deze nuttige mensen in dienst! Jawel, echt nuttige mensen, en zij werken om de staatsruif gevuld te krijgen want daar leeft een land van. Zonder belastingpenningen draait geen enkele staat goed. Daarom ook weten de trouwe dienaars uit jouw thuisland je zelfs in Thailand te vinden.

Ook de Thaise belastingwetten geven bijzondere bevoegdheden aan de ambtenaren van Financiën. Als die denken dat sprake is van belastingontduiking of een foute of onvolledige aangifte dan kunnen ze op alle plaatsen onderzoek doen naar .. en spullen in beslag nemen .. en een vordering instellen of een dagvaarding afgeven aan de belastingplichtige.

Los daarvan kan de dienst, ook al is er geen directe aanleiding de belastingplichtige vragen te stellen, informatie en bewijsstukken verzamelen verband houdend met geldstromen uit binnen- en buitenlandse bronnen. Kortom, Big Bro werkt, ook als je het niet weet of niet verwacht.

Daarvan volgt nu een overzicht zodat je weet wat de overheid allemaal kan doen om informatie te vergaren; jij, de belastingplichtige, weet dan wat de dienst al heeft als jij jouw belastingbrief naar waarheid gaat invullen.

De eerste bronnen

Inkomstenbelasting is een aanslagbelasting en de aangifte is de eerste bron van informatie. Die bron lever je zelf aan. Deze aangifte wordt door de dienst beoordeeld en gecontroleerd en dient als basis voor de aanslag inkomstenbelasting.

De dienst zal die zo goed mogelijk controleren en desnoods vergelijken met gegevens van andere belastingplichtigen. Zoals de voorheffingen die een ander aanlevert; in onze wereld is dat o.a. de loonbelasting (NL) en de roerende voorheffing (BE).

Andere bronnen. Het uitwisselen van informatie

Die zijn er legio! Om te beginnen het elektronisch betalingsverkeer in deze digitale wereld met e-payment en e-money. Sinds 2019 leveren banken en e-diensten jaarlijks gegevens aan over de klanten en hun transacties in aantal en omvang. Wat men aanleveren moet?

Dat zijn alle transacties, stortingen en opnames als dat er meer dan 3.000 per jaar zijn. Of transacties etc als dat er meer dan 400 per jaar zijn én in totaal meer dan 2 miljoen THB per jaar belopen. Uiteraard leveren de banken ook aan jouw naam, ID-nummer en rekeningnummers.

Een andere methode is het gebruik maken van de verdragen ter voorkoming van dubbele belasting. Thailand heeft verdragen met 61 landen en die verdragen hebben een artikel over het uitwisselen van inlichtingen 'in het bijzonder om fraude te voorkomen, alsmede om uitvoering te geven aan wettelijke voorzieningen tegen wetsontduiking' zoals de tekst luidt in artikel 26 van het verdrag TH-NL en TH-BE.

Voor Thaise inwoners van de USA is er de FATCA, de Foreign Account Tax Compliance Act en die regeling voorziet in het doorgeven van zekere mutaties en saldi. Ik laat dat hier onbesproken.

Zeker voor mensen uit de EU is belangrijk de Common Reporting Standard, de CRS. Thailand heeft zich daarbij aangesloten in 2017 en de bedoeling is, de Thaise belastingwetgeving aan te passen en de gegevens automatisch door te geven en te ontvangen per september 2023! Wat houdt dat in?

Het is het automatisch doorgeven van informatie onder een multilaterale overeenkomst, ontwikkeld door de OECD, een samenwerking van 38 landen, om belastingontduiking te vermijden. Banken en andere instellingen werkend in het geldverkeer verzamelen en rapporteren op verzoek én automatisch gegevens van hun klanten.

Dat werkt wederzijds; ook Thailand gaat gegevens doorspelen aan jouw thuisland, op verzoek maar ook automatisch.

Is dit zaligmakend?

Nee, natuurlijk niet. Deze systemen zijn geen sluitende oplossing tegen fraude en belastingontduiking. Maar eenmaal goed ingevoerd kunnen ze wel een hulpmiddel zijn, ook voor Thailand, mits begeleid door goede wetgeving, effectieve naleving, internationale samenwerking en voorlichting.

Dus wacht niet tot de autoriteiten je te pakken hebben. Anticipeer daarop als je je belastingaangifte gaat invullen en zorg dat die aangifte correct is. De straf voor fiscale fraude is boete, verhogingen en/of vervolging.

Vrij vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers. Bron: lexology.com. Op die site kan je je abonneren op e-mails over land, regio of rechtsgebied.

Plaats reactie

Terug naar “Belasting, WAO en AOW”