Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

Post hier je vragen over belasting, WAO en AOW in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

#1 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 07 augustus 2021, 13:54

EMIGREREN, SCHENKEN & NALATEN EN DE GRIJPARMEN VAN DE NEDERLANDSE FISCUS

'Er is niets zeker in het leven behalve dood en belasting'. Benjamin Franklin (1706-1790)

Pardon? O, je denkt dat je er vanaf bent? Emigreren en klaar? Wel, als je emigreert uit NL dan wacht je een verrassing. Want je weet, leuker kunnen ze het niet maken. Onze belastingdienst heeft lange armen en denkt nog tien jaar aan jou en vooral aan jouw centen. Niet voor niets noemt een enquête in 2009 erftaks 'de meest gehate belasting van Nederland'.

Schenk- en erfbelasting wordt in Nederland geregeld in de Successiewet 1956. In die wet stonden vroeger ook de oude namen van het recht: schenkingsrecht, successierecht en het (vervallen) recht van overgang. Al in 1859 had Nederland een successiewet die werd herschreven tot de Successiewet 1956. Die wet is na heel veel wijzigingen nog steeds van kracht.

De wetgeving en emigreren

In artikel 3 van de wet staan de bepalingen die met emigratie uit Nederland te maken hebben. Dit is de tekst:

Lid 1:
Een Nederlander die in Nederland heeft gewoond en binnen tien jaren nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten, is overleden of een schenking heeft gedaan, wordt geacht ten tijde van zijn overlijden of van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.

Lid 2:
Onverminderd het in het eerste lid bepaalde wordt ieder die in Nederland heeft gewoond en binnen een jaar nadat hij Nederland metterwoon heeft verlaten een schenking heeft gedaan, geacht ten tijde van het doen van de schenking in Nederland te hebben gewoond.

Dit wordt genoemd de woonplaatsfictie. Zie je het verschil?

In lid 1 betreft het de NEDERLANDER die binnen tien jaar na emigratie uit Nederland schenkt of nalaat. In lid 2 betreft het de niet-Nederlander die binnen een jaar schenkt. In beide gevallen houdt Nederland heffingsrecht.

Dus als 'Jan Klaassen', Nederlander, uit Nederland emigreert naar Aland en binnen tien jaar schenkingen doet of gaat hemelen dan heft Nederland schenk- of erfbelasting. De belasting wordt berekend over wat wordt geschonken of nagelaten minus de vrijstellingen die de wet kent. De lange arm van de Nederlandse fiscus kan je na emigratie dus nog tien jaar grijpen.

Waarom is die wet zo, vraag je! Heel eenvoudig. Er zijn landen zonder of met heel lage erf- en schenkbelasting en dan zou je op zekere leeftijd emigreren naar zo'n land, alles wegschenken of, al dan niet volgens plan, overlijden, en Nederland heeft het nakijken. Omdat het kasboekje van de polder moet kloppen is deze wetgeving in het leven geroepen. Nee, niet leuk maar belasting is nooit leuk.....

Denk daar aan, en doe aangifte of laat dat doen door een belastingadviseur of door een notaris in Nederland. Doe je geen aangifte dan riskeer je boete en een hoop ellende voor jou en jouw erfgenamen..

Voor bijzondere omstandigheden zoek je best ook hulp bij deskundigen. Zoals bij 'Jan Klaassen'; hij is Nederlander maar zijn partner heeft een andere nationaliteit en ze schenken kort na emigratie aan hun kind. Dan is professionele hulp nodig. Dat geldt ook als je in een land woont dat ook mag heffen over dat geld. Dan is soms reductie mogelijk. Voorts heb je deskundige hulp nodig als je schenkt of nalaat 'vrij van recht'.

Tenslotte wil ik ingaan op een vraag. Als je woont in Aland, hoe lang of kort ook, en jij KRIJGT een schenking of erfenis uit Nederland, dan betaal je het recht dat normaliter verschuldigd is. De woonplaatsfictie geldt dan niet.

De kansspelbelasting na emigratie

Daar kreeg ik laatst een vraag over. Er zijn emigranten en uitgezonden werknemers die hun Nederlandse loten aanhouden in Thailand of elders. Zijn zij kansspelbelasting verschuldigd?

Dit zegt de Wet op de kansspelbelasting (1961).

De kansspelbelasting is een directe belasting die wordt geheven van de gerechtigden tot de prijzen van binnenlandse kansspelen, niet zijnde casinospelen, kansspelautomatenspelen of kansspelen welke via het internet worden gespeeld.

Daar staat niets over de woonplaats van de prijswinnaars. Is de prijs op het volle lot meer dan 449 euro dan wordt kansspelbelasting ingehouden en het tarief is thans 30,1 procent. Overigens, heb je prijs in de 'Staats' dan betaalt de Nederlandse Loterij die belasting; de netto prijs wordt gebruteerd.

De belastingdienst heft over de prijs die valt op het volle lot. Doe je mee aan een clubje met familie of vrienden zodat je met 20 mensen inzet in de Toto, Lotto, Lucky Day en meer dan is die groep bij een prijs van meer dan 449 euro gewoon de 30,1 procent verschuldigd. Zonde van het geld maar ja, het is voor het goede doel, toch? :giggle:

jomel17
Expat
Expat
Berichten: 1560
Lid geworden op: zondag 26 november 2006, 18:13
Locatie: Khon Kaen

Re: Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

#2 Bericht door jomel17 » zaterdag 07 augustus 2021, 14:19

Erik, ik weet het niet 100% zeker maar ik denk dat er ergens in de voorwaarden van de Staatskloterij staat dat je een NL ingezetene moet zijn ?
หลงรัก

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

#3 Bericht door erik-kuijpers » zaterdag 07 augustus 2021, 21:59

Jomel Jos, geen idee. Ik heb tig jaren een staatslot gehad tijdens mijn wonen in TH en nooit heeft iemand iets gezegd. De (mini-)prijzen werden netjes uitbetaald. Maar als dat zo is dan moet het ergens staan.....

Gebruikersavatar
johnny013
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 214
Lid geworden op: zaterdag 28 september 2019, 11:55
Locatie: Sattahip

Re: Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

#4 Bericht door johnny013 » maandag 09 augustus 2021, 09:46

Ik denk dat zolang je een NL bankrekening hebt waar de prijs van de loten wordt afgeschreven, kan je gewoon blijven spelen... gewonnen muntjes worden netjes bijgeschreven denk ik...
Het is zoals het is...

Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Emigreren, schenken & nalaten en de grijparmen van de NL fiscus

#5 Bericht door wpdl » maandag 09 augustus 2021, 09:57

Je Nederlandse bank is je fiscale adres zullen wij maar zeggen.
Waar ik uit begrijp dat ze het niet rechtstreeks overmaken naar Thailand :giggle:

https://www.loten.nl/faq/ik-woon-in-het ... meespelen/

Plaats reactie

Terug naar “Belasting, WAO en AOW”