Marcello's limoncello

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Marcello's limoncello

#1 Bericht door brake034 » woensdag 08 februari 2017, 09:20

Toen ik in 2013 voorgoed naar Thailand kwam ben ik begonnen met het maken van likeurs, ik schreef daar eerder in een ander draadje over:

"Ik gebruik witte rijst alcohol met belasting zegel, die meng ik met kruiden voor een machtige bitter of met vruchten voor een mooie Limoncello. Ik maak dus likeur door lokale alcohol met fruit, kruiden of andere zaken te mengen.
Een leuke hobby, niet teveel proeven want je bent snel de weg kwijt in dit klimaat.
En de lokale Thais, ach, als je het gratis weggeeft is het snel fantastisch."

"ik maak in Thailand zelf mijn kruidenbitter op basis van Lao Kao, gemakkelijk te doen en smaakt goed.
Ik maak ook mijn eigen Limoncello op dezelfde basis en de Thaise dames vinden die heerlijk.
Allebei ijskoud drinken, dat wel."

Recent heb ik weer wat gemaakt, een halve liter met citrus (kaffir lime of in het Thais Makroot) en anderhalve liter met limoentjes.
Van de citrus gebruik ik alleen de geraspte schil en van de limoentjes zowel de schil als het sap.
Maandje laten staan, elke dag even schudden en na een maand zeef ik de schilletjes eruit.
Aanlengen met wat suikerwater tot pakweg 25% en ijskoud drinken......
Marcel

inggrid
komt net kijken
komt net kijken
Berichten: 10
Lid geworden op: dinsdag 10 januari 2017, 17:09

Re: Marcello's limoncello

#2 Bericht door inggrid » woensdag 08 februari 2017, 12:49

misschien kan je ook eens moijto maken hmmm want dat is zoo lekker of caparinha met lokale fruit ??

groet Inggrid

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Marcello's limoncello

#3 Bericht door De Beweerder » woensdag 08 februari 2017, 12:55

Leuk draadje. :clap:

Maar heb je ook een recept speciaal van de kruiden bitter?
Ik dronk in Nederland vaak muidens schippersbitter en jägermaister, komt het daarbij in de buurt?

Ik ben benieuwd welke kruiden je zoal gebruikt en of je het verdunt met water? die rijst jenever heeft toch een veel te hoog alcohol percentage of niet?

Graag wat meer info met eventueel wat foto's

Vast bedankt, ik krijg er dorst van haha.

:idea: Je oude draadje kan ik niet vinden. :?:
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Marcello's limoncello

#4 Bericht door brake034 » woensdag 08 februari 2017, 13:55

Voor een kruidenbitter ga je uit van een grote pot met schroefdeksel.

Daar gaan alle kruiden in die je kunt vinden, zowel vers als gedroogd, flink kneuzen zodat de smaak goed vrijkomt.
Dus lekkere verse gember, citroengras, munt, koriander, basilicum etc.
Daarnaast alle gedroogde kruiden die je kunt vinden, zoals kruidnagel, peper korrels, mosterdzaad, dille, oregano, etc etc.

Ik gooi alles in de pot en giet er de alcohol bij, je komt ook alle kruiden in een katoenen zak doen, dat maakt het eruit vissen een stuk makkelijker. Maandje laten trekken, afgieten en klaar.

De meeste Lao Khao is pakweg 35% dus die hoef je niet te verdunnen en een kruidenlikeur behoeft geen aanvullende suikers.

In sommige OTOP winkels kun je kant en klaar pakketten kopen voor wat de Thais noemen Lao Dong.
Ziet eruit als een zak gedroogde boomschors en ander oud hout maar het smaakt voortreffelijk.
Hout in de pot, alcohol in ruime mate erop, elke dag schudden en verder rustig laten staan een maand of twee. :thumbsup:
Marcel

Duiker
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1767
Lid geworden op: maandag 23 juli 2007, 22:14
Locatie: Nederland / Belgie / Thailand

Re: Marcello's limoncello

#5 Bericht door Duiker » woensdag 08 februari 2017, 22:23

Let wel op, dat je je citroenen of sinasappelen zeer goed schoonmaakt met alcohol. Onderschat dit niet en neem daar de tijd voor. Zelf maak ik regelmatig limoncello en arancello. Maar ook walnoten likeur bijvoorbeeld.

Maar wat je kruidendrank betreft, macereer je dus alles op 35% begrijp ik?
Zelf heb ik nog geen sterkere alcohol of GNS gevonden in Thailand.
We leven in het midden van de ruimte, maar aan de rand van de tijd.

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Marcello's limoncello

#6 Bericht door brake034 » donderdag 09 februari 2017, 04:42

Duiker, ik zet alles inderdaad op Lao Kao van 35% en pas nadat ik de schilletjes verwijdert heb verdun ik de limoncello tot pakweg 25%.

Het schoonmaken met alcohol is in verband met bestrijdingsmiddelen en andere rommel?
We gebruiken alleen limoentjes en citrus uit eigen tuin en daar wordt niets gespoten.
Marcel

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Marcello's limoncello

#7 Bericht door De Beweerder » donderdag 09 februari 2017, 09:53

Afbeelding
Afbeelding

Bedoel je deze kruiden Brake?
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Marcello's limoncello

#8 Bericht door brake034 » donderdag 09 februari 2017, 10:10

Gewoon proberen Beweerder, ziet er prima uit......
Marcel

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Marcello's limoncello

#9 Bericht door De Beweerder » donderdag 09 februari 2017, 10:17

Kan jij het vertalen? Ik heb geen idee wat er in zit.
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Marcello's limoncello

#10 Bericht door brake034 » donderdag 09 februari 2017, 12:03

Niet makkelijk te lezen maar Pun denkt dat er staat kruiden om in te ademen, yah dohm (inademen) in plaats van yah dong....
Marcel

Duiker
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1767
Lid geworden op: maandag 23 juli 2007, 22:14
Locatie: Nederland / Belgie / Thailand

Re: Marcello's limoncello

#11 Bericht door Duiker » donderdag 16 februari 2017, 20:51

brake034 schreef:Duiker, ik zet alles inderdaad op Lao Kao van 35% en pas nadat ik de schilletjes verwijdert heb verdun ik de limoncello tot pakweg 25%.

Het schoonmaken met alcohol is in verband met bestrijdingsmiddelen en andere rommel?
We gebruiken alleen limoentjes en citrus uit eigen tuin en daar wordt niets gespoten.
Ja oke, dan is het goed. Citrus vruchten in de supermarkt hebben een sooort waslaagje om zich heen. En dat moet er af voordat je het laat trekken. Limoncello die ik maak maak ik als volgt: Ik gebruik 60 gran schil per liter van 95% alcohol. Dat gaat macereren voor 2 weken. Hierna alles filteren. Vervolgens verdun ik het met water tot 30%. In dat water heb ik eerst de suiker opgelost. Want suiker lost niet op in alcohol. E.e.a. gaat wel volgens berekening. In totaal gebruik ik nooit meer dan 15% suiker. Eerder minder dan meer.

Gebruik de volgende keer eens sinasappelschil. Dat smaakt ook erg lekker.
We leven in het midden van de ruimte, maar aan de rand van de tijd.

doekle
komt net kijken
komt net kijken
Berichten: 24
Lid geworden op: dinsdag 11 augustus 2015, 01:40

Re: Marcello's limoncello

#12 Bericht door doekle » donderdag 16 februari 2017, 23:56

Duiker schreef:Let wel op, dat je je citroenen of sinasappelen zeer goed schoonmaakt met alcohol. Onderschat dit niet en neem daar de tijd voor. Zelf maak ik regelmatig limoncello en arancello. Maar ook walnoten likeur bijvoorbeeld.

Maar wat je kruidendrank betreft, macereer je dus alles op 35% begrijp ik?
Zelf heb ik nog geen sterkere alcohol of GNS gevonden in Thailand.
Wat is macereren,heb 45 jaar in die handel gezeten, maar het woord nog nooit gehoord en de van Dalen wil het me ook niet uitleggen

Joep
Expat
Expat
Berichten: 1423
Lid geworden op: woensdag 31 oktober 2007, 07:28

Re: Marcello's limoncello

#13 Bericht door Joep » vrijdag 17 februari 2017, 05:47

Misschien had je de 50 jaar vol moeten maken :giggle: :giggle:

http://likeur.startpagina.nl/forum/topi ... macereren/

Hier staat het uitgelegd

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Marcello's limoncello

#14 Bericht door brake034 » vrijdag 17 februari 2017, 09:47

Duiker schreef: Ik gebruik 60 gran schil per liter van 95% alcohol. Vervolgens verdun ik het met water tot 30%.
E.e.a. gaat wel volgens berekening. In totaal gebruik ik nooit meer dan 15% suiker.
Duiker, stel je hebt 1 liter gemaakt van 95% alcohol, hoe bereken je hoeveel suikerwater je moet toevoegen?
En je stelt dat je niet meer als 15% suiker gebruikt, hoe bereken je de 15% in gewicht?

Ik snap Doekie wel Joep, het is een weinig gangbaar woord in Nederland, marcereren.
Denk dat het geleend is uit het Frans.
Marcel

Duiker
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1767
Lid geworden op: maandag 23 juli 2007, 22:14
Locatie: Nederland / Belgie / Thailand

Re: Marcello's limoncello

#15 Bericht door Duiker » zaterdag 18 februari 2017, 14:51

http://www.soortelijkgewicht.com/vaste-stoffen

Hier staat hoeveel suiker er in een cm3 gaat. Overigens zie ik nu dat in mijn berekening ik 1:1 werk. dus kennelijk stelde ik dat 1cm3 suiker ook 1cm3 vloeistof zou zijn. Dat klopt niet helemaal. Maar goed, dan is het wel altijd zo.
We leven in het midden van de ruimte, maar aan de rand van de tijd.

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”