Zure bommen, Thaise augurken.....

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Zure bommen, Thaise augurken.....

#1 Bericht door brake034 » donderdag 03 november 2016, 05:56

We kopen regelmatig augurk en dat is niet goedkoop in Thailand (import), een grote pot kost 165 baht.

Dus vandaag aan de slag, op de markt kleine komkommertjes gekocht, gewassen en de topjes eraf.
Twee schalen met zout en daar de droge komkommertjes in, even schudden zodat ze allemaal bedekt zijn.

Morgen schoonspoelen en op azijn zetten met wat kruiden erin, ben benieuwd. :thumbsup:
Marcel

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#2 Bericht door brake034 » vrijdag 04 november 2016, 05:44

Volgende keer korter in het zout, er komt een berg vocht uit maar de komkommertjes worden wel erg slap.....
Toch maar op azijn gezet, gewoon proberen. Twee tot drie weken rijpen moet genoeg zijn.
Marcel

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11582
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#3 Bericht door jumbo » vrijdag 04 november 2016, 06:25

gedaan en nooit in zout gezet
wel in warmwater en azijn en kruiden
6 weken laten staan
vrouw wil alleen daarvoor wel weer zwanger worden
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Joep
Expat
Expat
Berichten: 1424
Lid geworden op: woensdag 31 oktober 2007, 07:28

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#4 Bericht door Joep » vrijdag 04 november 2016, 08:21

Zo deed mijn moeder het altijd

Komkommers in het zoet/zuur

http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/receptenuitlimburg/
Ingrediënten:
8 of 9 komkommers
2 liter azijn
700 gram suiker
1 theelepel zout
1 verse hete peper
3 rode uien
Iimburgs mosterdzaad
Recept:
Schil de komkommers niet maar was ze goed en snijd ze in de lengte doormidden. Schrap nu het zaad uit de komkommers en gooi dat weg. Snijd de komkommerhelften in kleine blokjes van 1 x 1 centimeter. Snijd de rode uien in kleine stukjes (wel iets grover dan snipperen) en meng de rauwe ui door de rauwe komkommer. Doe de azijn met de suiker, het zout en de peper in stukjes in een pan (geen aluminium). Ik zelf vind een verhouding van 250 gram suiker per liter azijn lekker, maar als je dat lekkerder vind mag je wel wat meer of juist wat minder suiker gebruiken. Kook de azijn met suiker en zout zijn opgelost. Haal de peperstukjes uit de azijn en gooi weg. Vul de met soda en kokend water schoongemaakte potten met de rauwe komkommer/uien.
Giet de iets afgekoelde maar nog wel erg warme azijn over het mengsel tot het onder het vocht staat. Mosterdzaad er bij doen. Sluit de potten en zet ze een nachtje ondersteboven. Daarna koel en donker bewaren, maximaal 1 jaar houdbaar.

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#5 Bericht door brake034 » vrijdag 04 november 2016, 08:28

jumbo schreef: vrouw wil alleen daarvoor wel weer zwanger worden
:giggle2:
Dank Joep en Jumbo.
Marcel

sjeng
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 186
Lid geworden op: vrijdag 01 februari 2008, 16:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#6 Bericht door sjeng » zaterdag 05 november 2016, 03:10

Ik doe het als volgt:
augurken goed wassen en afborstelen.
Hoeveelheid is afhankelijk van het aantal potjes dat je hebt, doorgaans gaan er 5 a 6 augurken in een potje.
in een pan met water-azijn mengsel 50-50 , theelepel zout en 3 eetlepels suiker toevoegen even opwarmen tot ongeveer 60 graden niet koken. (proeven voor de smaak eventueel wat aanpassen met suiker of azijn)
de potjes (ex majo, moster, jam o.i.d.) goed reinigen met heet water ook de deksels.
de augurken in de potjes persen, wat peperkorrels toevoegen en afvullen tot de rand met het warme water- azijnmengsel uit de pan. potjes dicht en ondersteboven laten afkoelen. Door het afkoelen trekt het potje vacuüm.
Ik bewaar ze in de koelkast en na een week of twee zijn ze al eetbaar. Heerlijk op je boterham met kaas.

moet je ook eens proberen,
eet smakelijk.

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#7 Bericht door brake034 » zaterdag 05 november 2016, 06:20

Dank je Sjeng. :thumbsup:
Marcel

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#8 Bericht door De Beweerder » zondag 06 november 2016, 03:27

Leuk projekt, mogen de potten/deksels ook van plastic zijn en moet er geen mosterd zaad in?
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

sjeng
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 186
Lid geworden op: vrijdag 01 februari 2008, 16:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#9 Bericht door sjeng » zondag 06 november 2016, 07:10

De Beweerder schreef:Leuk projekt, mogen de potten/deksels ook van plastic zijn en moet er geen mosterd zaad in?
plastic is op zich geen probleem, mits ze tegen de temperatuur (60 gr) kunnen en luchtdicht afsluiten. dit is belangrijk voor de houdbaarheid. eenmaal geopend nog wel een week of 2 houdbaar in de koelkast.

kruiden naar smaak, in nederland gingen er o.a. dille kruid in maar dat heb ik hier nog niet kunnen ontdekken. Er zijn ook streken waar ze er paprika reepjes en lourierblad aan toevoegen. zelf ben ik tevreden met wat gemengde peperkorrels (of een beetje thaise gesneden pepers) en een snufje zout.
Ieder zijn smaak, gewoon uitproberen.

Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#10 Bericht door De Beweerder » zondag 06 november 2016, 07:15

Bedankt voor je snelle reaktie.
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#11 Bericht door brake034 » zondag 06 november 2016, 07:56

Heb vandaag de 2e batch aangemaakt, nu naar het recept van Sjeng/Jumbo.
Wordt vervolgd over een week of 2-3.....
Marcel

gjastip
Veel ervaring
Veel ervaring
Berichten: 62
Lid geworden op: donderdag 25 februari 2010, 22:02

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#12 Bericht door gjastip » woensdag 09 november 2016, 13:37

Wil je niet van die slappe janussen moet je een beetje aluin gebruiken, daar worden ze erg knapperig van (natuurlijk geen 100 gr of zo maar een snuifje)

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#13 Bericht door brake034 » woensdag 09 november 2016, 13:38

Dank je voor de tip gjastip :thumbsup: aluin genoeg hier....
Marcel

gjastip
Veel ervaring
Veel ervaring
Berichten: 62
Lid geworden op: donderdag 25 februari 2010, 22:02

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#14 Bericht door gjastip » donderdag 10 november 2016, 04:54

Niet te verwarren met AJUIN, want ik weet zo niet waar je aluin kan kopen doch ik heb me laten vertellen dat die deo-sticks geperste aluin is (weet je wel voor als je iets te fanatiek aan het scheren bent)
succes.
En vergeet vooral het mosterdzaad niet voor de typische smaak.

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Zure bommen, Thaise augurken.....

#15 Bericht door brake034 » donderdag 10 november 2016, 08:33

In Thailand wordt Aluin gebruikt om water te zuiveren, het wordt in grove brokken verkocht.
Inderdaad gebruik ik het als ik me snij met het scheren.

Over mosterdzaad gesproken, er zijn twee soorten mosterdzaad:
1) Het zaad wat gekweekt wordt voor consumptie, daar is mosterd van te maken.

2) Het zaad wat gekweekt wordt als zaaigoed, niet geschikt voor consumptie en dus niet om mosterd van te maken.
De reden dat het ongeschikt is voor consumptie is het feit dat het behandeld wordt met diverse chemicaliën, o.a. om het kiemen te verbeteren, om bederf tegen te gaan en ter bestrijding van ongedierte.

Mosterdzaad wat in Thailand via de handel aangeboden wordt is bijna altijd de 2e variant :neus:
Alleen import mosterdzaad kan voor consumptie geschikt zijn, is me dat wat....... :giggle:
Marcel

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”