(Gastbijdrage) Latex helpt tegen drugshandel

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

(Gastbijdrage) Latex helpt tegen drugshandel

#1 Bericht door prajak » zondag 15 november 2015, 10:25

Latex helpt tegen drugshandel

Hoog in de noordelijke bergen is water schaars.

In Lampang hebben bewoners vijvers aangelegd en bekleed met latex. Het water sijpelt daardoor niet meer weg in de grond. Beton zou ook kunnen, maar is vijfmaal zo duur. Dankzij de vijvers kunnen de bewoners nu gewassen blijven verbouwen en hoeven ze niet meer in het droge seizoen als drugskoerier een centje bij te verdienen.

De veelbelovende oplossing wordt toegepast in Ban Mae Kam La (Lampang).

Het dorp met honderd huishoudens ligt in een gebied waar voorheen de drugshandel bloeide. Sinds het gebied is gestabiliseerd [meer zegt het artikel er niet over] pakken jonge mensen het boerenbestaan weer op. Voorgaande pogingen om de drugshandel uit te bannen mislukten bij gebrek aan water. Gedurende het regenseizoen is er weliswaar voldoende water maar het meeste stroomt weg in de Ngao waterweg. Dat kan nu opgevangen worden en gespaard tot het droge seizoen.

Het mes snijdt aan nog meer kanten, want de rubberboeren hebben het zwaar in Thailand sinds de export naar China sterk is teruggelopen. De overheid probeert daarom alternatieve bestemmingen te zoeken zoals asfalt gemengd met rubber. Als meer vijvers op deze manier in het land worden aangelegd neemt de vraag naar rubber toe en stijgt de prijs. Kassa voor de rubberboeren.

Nog wat gegevens.

Voor een vijver van 20 bij 30 meter en 2 meter diep is een ton latex nodig. De latex bekleding kost 250 baht per vierkante meter. De absorptie is extreem laag en het materiaal kan 10 jaar mee. Voor de verdeling van het water is een dorpscommissie gevormd.

De aanleg van een vijver vereist expertise en ervaring.

Bijvoorbeeld: De grond waar de vijver wordt aangelegd dient een stevige structuur te hebben om grondverschuivingen tijdens de aanleg te voorkomen. Het werk moet worden stilgelegd in het regenseizoen, bij harde wind en hoge temperaturen.

De voornaamste bestaansmiddelen in het dorp zijn de verbouw van maïs, rijst en cassave. De overheid probeert de verbouw van maïs te ontmoedigen omdat die de grond uitput. Andere producten zijn geschikter.

Afhankelijk van de hoogte: Boven 800 meter Arabica koffie, sommige vruchten zoals perziken, en rijst die weinig water nodig heeft; tussen 800 en 500 meter bepaalde tropische vruchten, zoals long lablae durian, mangosteen en longgong.

Weblink met veel duidelijke foto’s van het project:
http://www.bangkokpost.com/lite/news/76 ... ade-in-bud

Auteur: Dick van der Lugt
Met zijn toestemming en in dank overgenomen van zijn blog dickvanderlugt.nl

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”