Bangkoks grote moslim kwartieren

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Bangkoks grote moslim kwartieren

#1 Bericht door prajak » dinsdag 27 oktober 2015, 07:22

Bangkoks grote moslim kwartieren

Hartje Banglamphu, tussen de Ram Buttri en de Phrasumen, op een steenworp van het drukke vertiercentrum Khao San, liggen twee van de drie grote Moslim kwartieren van Bangkok.

Bangkok telt tweehonderd geregistreerde moskeeën en mogelijk een gelijk aantal islamitische scholen en zou de moskee niet vijf keer per dag een oproep doen voor het gebed dan zou je haar niet eens vinden.

Vraag bijvoorbeeld een inwoner van Nongkhai waar de moskee staat en die zal vermoedelijk zeggen ‘die hebben we hier niet’ terwijl de moskee er toch echt wel staat, net buiten de aansluiting van de bypass op de autobaan AH 2.

Rattanakosin-eiland

De Rattanakosin periode begint als de regering en het Huis verhuizen naar de rechteroever voor de veiligheid. Het Rattanakosin-eiland is nu onder meer Banglamphu.

De Rattanakosin periode begint in 1782 onder Rama I en wordt in het algemeen gestopt na de regering van Rama 5, 1910. In die periode had men zelfs een ‘eigen ‘ jaartelling. Uit de vroege Rattanakosin periode stammen de moslimgemeenschappen van Bangkok.

Chakrabongse en Ban Tuk Din moskee

Ze liggen kort bij elkaar en elk aan een andere kant van het Khao San district. De eerste bewoners waren moslims en van beroep goudsmid die gevangen waren genomen in de oorlogen rond Pattani. Ja, ook in de 18e eeuw werd er al gevochten in het diepe zuiden.

Chakrabongse

Tjakraphong naar Thais schrift telt nog een 50 gezinnen die er wonen in een afgeschermd gebied maar waar nu ook hotelletjes verschijnen voor de toeristen.

Dertig miljoen toeristen komen jaarlijks naar Thailand en je houdt vermenging met traditioneel levende mensen niet tegen. Het leven verandert voor de bewoners nu hotels en bars in de buurt worden geopend, toeristen met andere kleding zoals shorts, met veel bloot, alcohol en drugs.

Het laat zijn sporen na op de moslimjeugd. Leden van de gemeenschap die stiekum aan de alcohol gaan. Meisjes die ook shorts willen dragen en de hoofddoek af laten. Maar gelukkig niet allemaal.

Ban Tuk Din

Ban Tuk Din ligt iets verder, langs de Ratchadamnoen Klang. Er leven nog een 200 families waarvan de helft moslim zijn. Hun moskee is nieuwer, pas een 30 jaar.

Mahanak (Mahanaak)

Dat is een heel andere gemeenschap. Je vindt Mahanak dicht bij de bekend Bobae markt. Zoek tussen de Lan Luang en de Bamrung Muang Road en bij de Khlong Mahanak. Hier leven nog 400 families die er al woonden nog voor de Chinesen er kwamen. Bobae markt staat bekend om de groothandel in kleding.

Maar ondanks de mix van culturen en religies, Thai, Chinees, moslim en Boeddhist, iedereen leeft er in harmonie met elkaar. Het is niet moeilijk vreedzaam samen te leven, is daar de opinie.

Een weblink met veel foto’s en ruime uitleg:

http://www.bangkokpost.com/lifestyle/so ... c-quarters

pong
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1377
Lid geworden op: woensdag 07 januari 2009, 14:30

Re: Bangkoks grote moslim kwartieren

#2 Bericht door pong » woensdag 28 oktober 2015, 12:33

DE grote verzameling van muslims in BMA-gebied (=groter BKK) vindt je noordoost- MINburi (vaak Muslimburi genaamd) Nong Choke (landelijk gebied-waar die Erawanbommengooier een kamer huUrde) en ook velen, maar meer gemengd, in/rond Bangkapi/Ramkamheng. Kijk bvb eens hoeveel gesluierde studentes er daar lopen. Verder is wat mindere mate/grootte en gemengd in ZuidWest-Thonburi, nabij Bangphakaeo/Bangprakok. En de regio langs de rivier noord-tot aan Ayutaya (wat een bekende muslim stad is, net als overigens 101=Roi Et in Isanië).
Dat stukkie net buiten Khaosarn is miniem en je moet echt heel goed de weg weten voor je die moskeetjes vindt. Er is wel elk jaar rond verjaardag koning een soort lokaal MUslimfestival-geen khaomoedeng, maar khaoneuadeng en veel geroep van WIJ drinken geen alco etc. Met wat stalletjes met van die verdachte lectuur in het arabisch. Maar soms hebben ze van die hele leuke Malay of Indo-pop, dangdut etc. die ik veel aardiger vindt als Thaise pop.
Muslims zijn vooral bekend als rotibakkers (die kleine veels te zoete pannenkoekjes), al zijn dat vaak Bangala's of Nepali.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”