Klimaatrecht; de vernieler betaalt

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#1 Bericht door prajak » dinsdag 29 september 2015, 16:35

Klimaatrecht; de vernieler betaalt

Climate justice packs punch

Vertaald staat er: klimaatrecht deelt een harde klap uit. Er zijn regels in Thailand al zijn de experts zoals te doen gebruikelijk verdeeld.

Waar hebben we het over?

Over de armen die geen eigen grond hebben en toch iets willen telen voor hun boterham.

We hebben het ook over ondernemers die hun legaal stukje grond willen vergroten met natuurgebied voor nog een bungalow of een extra stukje golfbaan.

En we hebben het over criminelen die snel geld willen verdienen door kostbare bomen te kappen die uiteraard niet van hen zijn.

Justitie doet haar best en sinds de grootgeneraal aan de macht is zijn er heel wat boosdoeners aangepakt en lopen er tig rechtszaken. Ook zijn corrupte ambtenaren van de kadasterdiensten ontslagen of vervolgd.

Palissander

Het woord valt maandelijks wel eens en dat al jaren lang. Zoek bij google.nl maar eens naar

dickvanderlugt illegale houtkap

De vervolging vóór 2004

Je hoorde er niet van dat de overheid ondernemers ging vervolgen. Het werd gedoogd omdat dit land ook leeft van vriendjespolitiek.

Nog steeds hoor. Een goed artikel over ‘cronyism’, vriendjespolitiek, kun je hier lezen:

http://www.bangkokpost.com/opinion/opin ... ur-society

Wie kwamen in die periode dan wel met de billen bloot?

Criminelen die ze konden oppakken met illegaal gekapt hardhout, vaak palissanderhout, en arme sodemieters die een verwaarloosd stukje overheidsgrond opruimden en er dingen plantten voor de kost: rubberbomen of maïs.

Voor hen had de overheid draconische boetes in gedachten en de rechters gingen daarin mee. Rijke ondernemers gingen vrijuit.

150.000 Baht per rai in bezit genomen bosgrond. Of er nou wel of niet iets op stond, of het nu wel of niet voor de natuur belangrijke planten of dieren bevatte. De redenering was simpel en ook wel waar:

Je maakt altijd wat kapot

Ook opruiming van een verwaarloosd stukje bos betekent vernietiging van regio-eigen natuurlijke vegetatie door vervanging door marktgewassen. De natuurlijke rijkdom gaat verloren en verergert opwarming van de aarde. Maar de zelfde hoge boete voor land waar geen bomen op stonden werd toch onrechtvaardig geacht en er kwam een nieuwe regeling die nu nog geldt.

De regeling 2004

Het heet de Climate Change Compensation. Je gaat boeten voor de soort schade die je toebrengt. En er is een heuse tabel in de link aan het slot van dit artikel.

Je betaalt naar wat je kapot maakt en de bedragen die nu volgen zijn per rai, 1.600 m2.

Het Thaise woord voor bos is Pa, gespoken met een lage toon: ป่า en dat woord herhaal ik in navolgende soorten:

Pa Dib Khao, bergbos of blijvend groen bos > 1.000 meter, tropisch hardhout, boete tussen (afgerond) 64.000 en 94.000 baht per rai.

Pa Teng Rung, droog dipterocarp bos, met name de tropische plankwortelboom, tussen 700 en 1.000 meter, boeten tussen 24.000 en 32.000 baht per rai.

Pa Benjapan, gemengd bladverliezend bos, met name bestaande uit palissanderhout, tussen 500 en 700 meter, boete tussen 24.000 en 74.000 baht per rai.

Pa Dib Leng, droog/halfdroog tropisch hardhout, tussen 400 en 600 meter, boete 64.000 tot 94.000 baht per rai

Pa Dib Chuen, tropisch regenwoud, hardhout, beneden de 400 meter, boete als voren.

De verschillen in het boetetarief zien op de invloed op het milieu.

Hoe ernstig is de houtkap voor de ‘run off’ van regenwater en het vernielen van andere gewassen of risico van overstromingen; hoe zwaar is de invloed op de grondwaterstand of het absorptievermogen van de ondergrond, hoe zwaar weegt de houtkap op het milieu.

Bepaling van schade en boete

Men gaat niet over één nachtje ijs. Ambtenaren van het departement, deskundigen, houtvesters, bepalen van geval tot geval welke schade is aangebracht en wat het kost de schade aan milieu, dieren, planten, gewassen en grondwaterstand te herstellen.

Thailand gaat ook zelf tot heraanplant over en die kosten zul je dokken.

En kun je niet bewijzen dat het stukje bos ‘kaal’ was toen je er ging planten dan heb je pech. Ik kan me niet voorstellen dat iemand eerst een foto maakt of een youtube filmpje als ie illegaal aan de slag gaat....

Men zegt ook wel dat die wetgeving vooral de armen pakt. Het recht de boete te matigen ligt overigens bij de rechter.

Voor de zware jongens in dit milieu, de criminele organisaties die achter het duurste hout gaan, zijn de boetes een lachertje. Dan mag er gerust een nul achter die bedragen. Of twee.

Weblink:

http://www.bangkokpost.com/news/general ... acks-punch

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#2 Bericht door prajak » zondag 01 november 2015, 01:49

Het goede werk zet zich voort en na zoveel andere provincies waar forumleden over hebben geschreven lees ik een opwekkend bericht over de provincie Nong Bua Lamphu (tussen Loei en Udon Thani) waar men 320 Ha heeft teruggenomen van illegaal werkende lieden.

Het is mooie provincie, landschappelijk waardevol, toeristisch nog niet echt ontdekt en misschien is dat helemaal niet slecht ook.

Bron: nationmultimedia.com artikel 30272002

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#3 Bericht door prajak » donderdag 12 november 2015, 09:57

Dit is schitterend. Een groepje illegale kappers met 96 stammetjes duur hardhout wordt achtervolgd door de politie en hun zwaarbeladen pickup 'wipt' over een bruggetje en landt in de plomp. Men vlucht uiteraard maar de pickup ligt er nog dus er is een spoor en de stammetjes zijn gered.

http://www.bangkokpost.com/news/general ... ken-pickup

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10296
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#4 Bericht door RuudThai » donderdag 12 november 2015, 10:12

"de stammetjes zijn gered"
O, kun je die terugplanten dan? Worden het weer bomen? Ze zijn gewoon te laat, die lui hadden op heterdaad moeten worden betrapt bij het omzagen van de 1e boom! Nu gaan die 96 stammetjes naar een opslag en over een paar maanden zijn ze verdwenen.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#5 Bericht door prajak » vrijdag 13 november 2015, 10:09

Het schandaal is uiteraard niet beperkt tot Thailand. Cambodja is ook in het nieuws, en niemand maakt me wijs dat het in Laos, Vietnam en Myanmar anders is.

In Cambodja is een groep mensen opgepakt wegens moord op een milieuactivist die op het spoor was gekomen van illegale kap; een politieman werd gelijk ook maar afgeknald.

Hout is goud geld waard, zeker tropisch hardhout en de maffia schrikt niet terug voor keiharde moordpartijen. Maar hier moeten ook hogere lieden achter zitten, dit gaat om zoveel centen, er zitten heel dikke boys achter.

Weblink met foto:
http://www.bangkokpost.com/news/asia/76 ... l-killings

Korat
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 228
Lid geworden op: zondag 07 januari 2007, 02:20
Locatie: Gelderland/Isaan

Re: Klimaatrecht; de vernieler betaalt

#6 Bericht door Korat » zaterdag 14 november 2015, 23:43

Vorig jaar is de Amerikaanse topfabrikant van gitaren Gibson gepakt wegens de aankoop van een illegale partij uit India afkomstig pallisander. De directeur van het bedrijf (in de muziekwereld al jaren beschouwd als een enorme eikel) ontkende in eerste instantie keihard c.q. beledigd dat er ook maar iets fout was gedaan. Achteraf bleek dat hij wel degelijk op de hoogte was. En ook daar gebeurde verder niet echt iets... [|(
Pessimisme is verspilde moeite. Het gaat toch fout.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”