Nongkhai; Luang Pho Phra Sai

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Nongkhai; Luang Pho Phra Sai

#1 Bericht door prajak » zaterdag 06 juni 2015, 07:38

Luang Pho Phra Sai en zijn geschiedenis

Wat is de Luang Pho Phra Sai?

Luang Pho Phra Sai is het meest vereerde Boeddhabeeld in Nongkhai. Het beeld staat in de ‘bot’ (de centrale hal) van de dekenale Wat Phochai in Nongkhai stad.

De geschiedenis van dit beeld is lang en bewogen al is een deel van die geschiedenis een sage uit lang vervlogen tijden.

De Wat Phochai is Nongkhai’s meest bezochte tempel en de hoogste monnik van de provincie heeft daar zijn huis en kantoor.
Afbeelding

Lan Xang tijdperk

Laos. Het land van een miljoen olifanten.

Het koninkrijk Lan Xang bestond van 1354 tot 1707 en bestond uit het huidige Laos, delen van de Isaan, delen van het huidige Cambodja en van het huidige Vietnam.

De uitspraak van bovenstaande is Laan Chaang. De X in de vertaling van het Lao maar ook van Chinese talen is ch van chocola.

Weblink: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lan_Xang

Het koninkrijk moest voor zijn voortbestaan oorlogen voeren met de geburen maar ook afrekenen met interne twisten; twisten die tenslotte leidden tot de afsplitsing van onder meer het Koninkrijk Vientiane.

En dat koninkrijk had een reeks vorsten. Een van hen was Koning Sai Setthathirat

Deze koning (1534-1571) had voor zijn dochters drie Boeddha beelden laten maken. De Luang Pho Phra Sai, de Luang Pho Phra Suk en de Luang Pho Phra Soem.

De beelden zijn van brons maar het hoofd is van goud. Het hoofd is versierd met een ornament vol met robijnen. Het ornament geeft weer een staande haarversiering in de vorm van een vlam. In het Sanskrit heet zo’n ornament Usnisa, in het Pali Unhisa, in het Thais ‘gewoon’ chedi/tjedi. Dit ornament staat voor de wijsheid van Boeddha.

Een foto; het ornament is de pinakel op het hoofd van Boeddha.
Afbeelding
Wie iets wil lezen over de versieringen op en rond het hoofd van Boeddha kan deze weblink volgen:

https://books.google.nl/books?id=kDyJh- ... sa&f=false

Diefstal van de beelden

In 1778 werd Vientiane ingenomen door de Thais. Het Thaise leger plunderde Vientiane op bevel van Koning Rama I (1737-1809). De drie beelden werden gestolen en naar Thailand gebracht.

Er ligt een rivier tussen beide landen: de Mekong. De beelden werden op vlotten naar de overkant gebracht en het beeld Phra Suk ging verloren in een storm op de rivier. Er zijn echter ook bronnen die het ongeluk laten plaatsvinden in de rivier Ngum, een zijrivier van de Mekong op Laotiaans gebied.

Hoe de overtocht en het verlies van het beeld in zijn werk ging is te zien op de vele muurschilderingen die de Wat Phochai rijk is.
Afbeelding
Het beeld ligt nog steeds op de bodem van de rivier, zegt men. De andere beelden werden een tijd in Nongkhai bewaard. Pas onder het bewind van Koning Rama IV (1804-1868) werden de beelden naar Bangkok gebracht, alhans, dat was het plan.

De Phra Soem is in Bangkok aangekomen en staat in de Wat Pathum Wanaram.

Weblink: http://de.wikipedia.org/wiki/Wat_Pathum_Wanaram

Maar het beeld Luang Pho Phra Sai wilde niet naar Bangkok!

De sage van het beeld

Het beeld had een plaats in de Wat Pradit Thammakhun, lokaal bekend als de Wat Ho Kong. Die ligt aan de rivier en is in Nongkhai bekend vanwege het Yak beeld:

http://www.gettyimages.com/detail/photo ... /174109364

Toen de Luang Pho Phra Sai op een kar werd gezet en de Wat Phochai passeerde blokkeerde de kar. Nog niet met olifanten kreeg men de kar van zijn plaats. De gouverneur nodigde het beeld uit in de Wat Phochai te blijven en daar staat hij tot op heden nog.

En voor altijd, reken maar.

Met songkran, Thais nieuwjaar, is het beeld het middelpunt van processies. Zie deze sites...

http://www.youtube.com/watch?v=w1HwTlGli2A

http://www.youtube.com/watch?v=7DsbncAKMKE

printen44
Expat
Expat
Berichten: 4681
Lid geworden op: zaterdag 06 september 2008, 17:41

Re: Nongkhai; Luang Pho Phra Sai

#2 Bericht door printen44 » zaterdag 06 juni 2015, 07:49

De keren dat ik met Titiwhat met Songkran naar Nong Khai ging, maakte ik die processie mee en later ook de ceremonies in de tempel. Een mooi schouwspel. En veel mensen.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Nongkhai; Luang Pho Phra Sai

#3 Bericht door prajak » zaterdag 06 juni 2015, 10:01

Het is een schitterende tempel en ergens in dit forum staan er meer foto's van. Maar een dekenale 'wat' zal wat ruimer in de middelen zitten dan een tempel ver buiten. Naar deze tempel komt de Koninklijke Familie altijd als ze in Nongkhai zijn. Juist, met name voor dit beeld.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”