De verplichte aanslag inkomstenbelasting

Post hier je vragen over belasting, WAO en AOW in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

De verplichte aanslag inkomstenbelasting

#1 Bericht door prajak » zondag 08 februari 2015, 16:53

EEN: Historie

Historie inkomstenbelasting

Belastingheffing was er al voor de huidige jaartelling. Betaling vond plaats in natura; graan, dieren. Onder het Romeinse rijk werd belasting geheven over het gebruik van de grond die immers Romeins bezit werd.

In de middeleeuwen werden accijnzen van belang alsmede markt- en andere gelden. Tijdens de Spaanse overheersing kwam Alva met de 100e en de 10e penning maar die plannen kon hij na ‘Den Briel’ in 1572 intrekken.

Eind 18e eeuw kwamen de Fransen en werd een inkomstenbelasting ingevoerd op het inkomen. Veel accijnzen verdwenen. Men ging over van indirecte (= verbruiks-) belastingen naar directe belastingen.

Ook de personele belasting werd ingevoerd op ‘rijkdom’ zoals dienstboden, koetsen, paarden, het aantal ramen en deuren in huis en de waarde van de grond. Er kwam een luxe belasting op pruiken, handschoenen, parasols en haarpoeder. Ik heb als aangiftemedewerker de personele belasting nog meegemaakt; ze werd afgeschaft rond 1973 en werd vervangen door de onroerende zaakbelasting.

De heffing in de inkomstenbelasting verschoof meer en meer van verbruiksbelasting naar belasting op inkomen, vermogen en winst.

Een goed leesbare site met veel informatie over de geschiedenis van de inkomstenbelasting:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/gesch ... rland.html

Dit is een heel leuke site van de rijksoverheid:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... elastingen

De bezetter voerde in het besluit inkomstenbelasting 1941. De bezetter voerde meer fiscale regels in maar het voert te ver daarop in te gaan. Deze website beveel ik aan: http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=116293

De daarop volgende Wet op de inkomstenbelasting 1964 heeft lang stand gehouden en is vervangen door de Wet op de inkomstenbelasting 2001, ook wel bekend als het boxenstelsel. Je vindt die wet onder wetten.nl

Historie loonbelasting

Wij danken de loonbelasting aan Hitler en zijn trawanten. Duitsland had al heel lang Lohnsteuer; ik lees van boeken uit 1921. Nederland kende tot 1940 geen loonbelasting. Dat nam de bezetter mee en die maakte het Besluit op de loonbelasting 1940 en dat besluit ging in, wat een dag!, 5 december 1940.

Dit besluit ging in voor loonbetalingen na 31 december 1940. Hier kun je wat lezen: http://nl.wikisource.org/wiki/Besluit_o ... sting_1940

Pas in 1965 ging in de huidige Wet op de loonbelasting 1964 dd. 16 december 1964 en die ging in voor alle loonbetalingen na 31 december 1964. De Wet op de loonbelasting 1964 is daarna tientallen keren gewijzigd; je kunt die wet vinden in Wetten.nl

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: De verplichte aanslag inkomstenbelasting

#2 Bericht door prajak » zondag 08 februari 2015, 16:57

TWEE: De eindafrekening

Voorheffing en eindheffing

Loonbelasting en de aanslag inkomstenbelasting. De vraag is dan...

Wanneer is loonheffing eindheffing.
Wanneer volgt een aanslag te betalen.
Wanneer kun je teruggaaf vragen.

Maar eerst dit: loonbelasting en loonheffing, is er verschil?

Ja. Woon je in Nederland dan betaal je over het loon (pensioen) loonheffing. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekering (AOW, ANW, WLZ - Wet Langdurige Zorg).

Woon je buiten Nederland zoals wij in Thailand dan krijg je op verzoek vrijstelling van de premie volksverzekering en blijft van de loonheffing alleen de loonbelasting over. Wij korten dat af tot LB. En de inkomstenbelasting wordt dan IB.

Wij gaan nu naar de cijfertjes; ik waarschuw maar voor als je niet van cijfertjes houdt.

Als je de wet openslaat, de Wet op de inkomstenbelasting 2001, dit is de weblink:

http://wetten.overheid.nl/BWBR0011353/

dan lees je in artikel 9.4 het navolgende:

Lid 1.
Een aanslag wordt vastgesteld indien:
a.de verschuldigde belasting het saldo van de gezamenlijke voorheffingen en de voorlopige teruggaven met meer dan € 45 te boven gaat, of
b.de belastingplichtige binnen een bij ministeriële regeling te stellen termijn aangifte heeft gedaan.

Ik heb een hier niet terzake doend woord weggelaten.

Wat staat hier?

Als de verschuldigde IB min de ingehouden LB meer is dan 45 euro dan moet een aanslag volgen. Dan betaal je die 46 euro of meer.

En onder letter b staat dat altijd een aanslag volgt als je aangifte hebt gedaan na daartoe uitgenodigd te zijn. Maar die aanslag kan ook nul zijn.

Een bijzonderheid in deze letter is dat als je meer dan 14 euro teveel hebt betaald of is ingehouden je dat geld terugkrijgt. Maar dan moet je wel aangifte doen. Vroeger heette dat het T-biljet; dat is voorbij.

En in andere gevallen, zegt lid 2, wordt geen aanslag vastgesteld en blijft verrekening van voorhefffingen (zoals LB) achterwege. Grof gezegd, is 45 euro of minder ingehouden dan volgt geen aanslag. Die mag je dus helemaal zelf houden.....

Er zijn, uiteraard, uitzonderingen. Lid 3.

Het eerste lid, onderdeel a, is niet van toepassing:

a.indien de belastingplichtige in het kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, bereikt en een verzamelinkomen heeft dat uitsluitend bestaat uit een uitkering volgens de Algemene Ouderdomswet;
b.indien ...etc...maar dit wordt in dit forum niet behandeld, gaat over artiesten en beroepssporters.

Letter a zegt heel moeilijk: de leeftijd waarop je AOW gaat krijgen. Vroeger kon men dat afdoen met ’65 jaar’ maar die tijd is voorbij.

Wat zegt letter a, vertaald naar ons leven in Thailand....

Je hebt nog geen AOW maar bedrijfspensioen belast in Thailand of je leeft van vermogen. Je krijgt in dit jaar voor het eerst AOW en die AOW is HET ENIGE IN NL BELAST INKOMEN.

Dan geldt lid 1 letter a niet en krijg je geen aanslag. Ik denk dat die regel er in is gekomen om de partner die voor het eerst AOW krijgt en geen ander inkomen heeft niet direct te laten betalen. LB wordt vanwege de omvang van die AOW immers niet altijd ingehouden.

Op lid letter a bestaat ook een uitzondering maar die wordt niet behandeld nu men in Thailand niet meer in aanmerking komt voor heffingskortingen.

Je bent verplicht je te melden...

Ja. Als je moet betalen, bijbetalen, ben je verplicht je te melden bij de dienst. Dat is eenvoudig, je kunt een aangifteformulier downloaden en via internet aangifte doen.

Dit zijn de regels....

viewtopic.php?f=2121&t=823787

Hier laten we het even bij. Volgend artikel gaat over het ‘hoe’ van aangifte doen via internet.

Plaats reactie

Terug naar “Belasting, WAO en AOW”