Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
De Beweerder
Expat
Expat
Berichten: 1737
Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
Locatie: Nakhon Ratchasima

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#76 Bericht door De Beweerder » vrijdag 06 november 2015, 11:05

stamper heb ik bij Ikea Bangkok gekocht, in Korat nooit gevonden.
http://www.ikea.com/th/en/catalog/categ ... ing/20647/

Afbeelding

Sudderplaatje uit Nederland laten meebrengen door Familie, maar het verhaal van Harm is prima denk ik!

stampse en sudderse , ik ga een Leo openen :idea:
A millionaire in free time, can not save time only use ;)

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#77 Bericht door Jeanette » vrijdag 06 november 2015, 13:46

Slim bedacht maar deze is dubbel.

Afbeelding

Harm
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1391
Lid geworden op: zondag 05 augustus 2007, 22:13
Locatie: Almere / Korat

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#78 Bericht door Harm » vrijdag 06 november 2015, 13:52

Jaenette het gaat er om dat de vlam niet meer direct op de pan geprojecteerd wordt
Er dient een afbuiging van de warmte te komen en of je dat doet met 2 dunneplaatjes of met 1 dikkere maakt niets uit zolang de vlam maar niet in direct contact staat met de pan
Dan is er warmt verlies op de pan en wordt de geprojecteerde warmt op de pan minder dus kun je dan sudderen.
De wind in je leven kan je niet veranderen, maar hoe je je zeilen zet, bepaal jezelf
leef je leven zo intens als maar mogelijk is, hierna ben je o zo lang dood.

Jeanette
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 4675
Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
Locatie: Leiderdorp

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#79 Bericht door Jeanette » vrijdag 06 november 2015, 14:44

Was geen kritiek hoor, juist slim als je jezelf kan helpen toch? De mijne is meer een warmhoudplaatje.


Ik heb ook nog overwogen om een slowcooker te kopen, dan kun je het 8 tot 10 uur aan laten staan.
Sommige mensen doen dat 's nachts en anderen zetten de pan aan voor ze naar hun werk gaan.

:idea:

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10296
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#80 Bericht door RuudThai » vrijdag 06 november 2015, 14:57

Mijn oma had vroeger ook een vlamverdeler.
Dat was een asbestplaatje ......
Maar ze is niet aan longkanker overleden.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10296
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#81 Bericht door RuudThai » donderdag 12 november 2015, 11:19

Jeanette schreef:Slim bedacht maar deze is dubbel.

Afbeelding
Als nou iemand die binnenkort uit Nederland komt nou eens voor de belangstellenden een paar van die plaatjes meeneemt en ze hier op de post doet.... ik ben in ieder geval een belangstellende!

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#82 Bericht door brake034 » donderdag 12 november 2015, 12:25

Wat moet ik meenemen, hoeveel en waar te koop??
Marcel

Gebruikersavatar
brake034
Expat
Expat
Berichten: 3527
Lid geworden op: maandag 20 augustus 2012, 11:51

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#83 Bericht door brake034 » vrijdag 13 november 2015, 06:49

Is het toevallig het Handy sudderplaatje van Blokker van bijna 3 Euro?
Ik moet toch naar de Blokker want we hebben per ongeluk geen geëmailleerde pan mee naar Thailand genomen :shock:
Marcel

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#84 Bericht door Hua Thale » vrijdag 13 november 2015, 07:02

Eurie of wat.

Afbeelding

met natuurlijk de fantastische pureestamper.

Afbeelding

Je gaat Ruud helemaal gelukkig maken. :angel:
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#85 Bericht door prajak » vrijdag 13 november 2015, 10:18

Brake034, als je ruimte in de koffer hebt, mag je er voor mij ook een meenemen, zo'n suddervlamding. Een stamper heb ik al, twee zelfs, een grof, een fijn.

Dank al vast.

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10296
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#86 Bericht door RuudThai » vrijdag 13 november 2015, 10:53

En graag ook eentje voor mij meenemen, zo'n sudderplaatje. Die stamper heb ik al, net als Prajak zelfs 2 verschillende dus hutspot stampen is geen probleem.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#87 Bericht door Hua Thale » vrijdag 13 november 2015, 11:19

Nu 'wij' toch lekker in de stamppotten zitten.
Deze heel lang geleden tijdens de schaakavonden nog eens genuttigd.
Het was wat winterseizoen schaken en stamppotten zonder uiteraard twee keer het zelfde en zelf gemaakt dus niet door je partner.
Vroeger toen het gras nog groen was.



Blote billetjes in het gras snijbonenstamppot

Ik wist werkelijk niet precies wat het was: blote billetjes in het gras. Dat het een soort stamppot was, dat was me bekend maar wat er in zit??? Hoe je het maakt?? Ik had geen idee maar de naam is te leuk om het recept links te laten liggen dus ik ben op onderzoek uitgegaan en heb het antwoord gevonden.

Blote billetjes in het gras is snijbonenstamppot met witte bonen. De blote billetjes, dat zijn de witte bonen en de groene snijbonen is natuurlijk het gras.

Kindergeluk: Zelf snijbonen door de molen halen
Snijbonen kun je makkelijk gesneden kopen al is zelf door zo’n snijmolen halen wel zo leuk. Dat was vroeger een klusje wat ik mocht doen thuis. Ik weet dat ik het geweldig vond. We hadden zo’n apparaat die aan het aanrecht geschroefd kon worden. Er zat een handvat aan en die moest je dan ronddraaien. Aan de bovenkant zaten gaten en daar konden de snijbonen in. Aan de achterkant kwamen ze er keurig gesneden weer uit, behalve als je zo’n enthousiaste kleuter haar gang liet gaan. Het molentje moest zo snel mogelijk draaien en de snijbonen werden er met een rotgang doorheen gejaagd. De snijbonen werden dagen later nog achter het fornuis teruggevonden. Toch mocht ik het elke weer doen, mijn favoriete klusje in de keuken, ik heb een moeder met engelengeduld. Om een lang verhaal kort te maken: je kunt snijbonen zelf snijden of je koopt ze kant-en-klaar in een zak.
Omdat stamppotten zo lekker zijn om in te vriezen doen we deze keer een recept voor 6 personen, de overige porties doe je in een bakje en die zet je in de vriezer voor die dagen dat je geen zin of tijd hebt om te koken.

Ingrediënten voor blote billetjes in het gras
· 1,5 kilo aardappelen (kruimige)
· 100 gram spekblokjes
· 600 gram snijbonen
· 1 flinke pot witte bonen
· Ongeveer 250 ml. Melk
· Beetje boter
· Peper en zout (versgemalen natuurlijk)

Bereiding Blote billetjes in het gras
· De aardappel schillen en in een pan met een beetje zout gaar koken in 20 a 25 minuten
· In pan 2 koken we de snijbonen gaar in ruim water (ongeveer 10 a 15 minuten)
· In pan 3 verwarmen we de witte bonen
· In pan 4 bakken we de spekjes uit
· De melk kort in de magnetron verwarmen
· Nu gaan we de aardappelpuree maken: giet de aardappels af en met een stamper ga je de aardappels te lijf. Doe de boter (1 eetlepel) en de melk erbij om er een mooie smeuïge puree van te maken
· De snijbonen en de witte bonen afgieten en samen met de uitgebakken spekjes door de puree roeren
· Klaar !
Veel mensen vinden dat een stamppot niet compleet is zonder lekkere rookworst. Ik kan ze geen ongelijk geven. Rookworst smaakt heerlijk bij deze stamppot. Je kunt de rookworst op de aardappels leggen tijdens het koken, je hebt toch al zoveel pannen in gebruik bij dit recept.

Gebruikersavatar
RuudThai
Expat
Expat
Berichten: 10296
Lid geworden op: dinsdag 05 juni 2007, 03:29
Locatie: Sakon Nakhon

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#88 Bericht door RuudThai » vrijdag 13 november 2015, 11:24

Brake034, leuk recept, zou ik best willen maken maar neem je dan ook de snijbonen mee uit Nederland want die heb ik hier nog niet gezien, haha!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Hua Thale
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3851
Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#89 Bericht door Hua Thale » vrijdag 13 november 2015, 11:48

Eet hier wel eens iets wat op snijbonen lijkt maar of dat het ook werkelijk is. :?:
Heb in de wandelgangen vernomen dat een van onze leden een item over groente in de strijd gaat mikken dus misschien komt er verheldering over stampot groenten soorten in Thailand.
Tot die tijd kan brake eventueel wat hollandse snijbonen mee nemen natuurlijk als zijn bagage dat toelaat maar dat is aan hem.
Ga het oude boek eens opzoeken over de belevenissen van een hobby schaker met zijn stamppotten als het er nog is. :?:
De revolutie eet haar eigen kinderen op.

prajak
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 17884
Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24

Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

#90 Bericht door prajak » vrijdag 13 november 2015, 15:11

Vooruit dan maar, Hua Thale, die wandelgangen ben ik dus laat ik een groente presenteren. Maar of je basilicum kunt stampen? :giggle:
Afbeelding

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”