Duiken/snorkelen Thailand

Alles over de Thaise eilanden.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
stevenl
Expat
Expat
Berichten: 3909
Lid geworden op: vrijdag 29 april 2005, 12:23
Locatie: Rawai en Kata, Phuket
Contacteer:

Duiken/snorkelen Thailand

#1 Bericht door stevenl » vrijdag 21 januari 2011, 05:27

Op het moment is er in de pers regelmatig berichtgeving over duik/snorkel plekken die gesloten zouden zijn in Thailand. Hierbij correcte informatie.


1) afgelopen Mei/Juni is de zee enorm opgewarmd hier in Thailand, net als in het hele Indische oceaan gebied waar dus overal hetzelfde probleem speelt. Dat heeft tot gevolg gehad, dat op sommige plaatsen sommige soorten hard koraal gebleekt zijn. Zoals gezegd, sommige plaatsen, sommige soorten hard koraal en dan met name in ondiep water. Dit heeft tot gevolg gehad dat hier enkele duikplekken bij de Similans/Surin niet mooi meer zijn en dat daar niet meer gedoken wordt. Van de andere lokale Phuket duikplekken is er nog 1 duikplek, Staghornreef op Racha Yai, die hard getroffen is omdat met name het geweikoraal, staghorn coral, gebleekt is. Andere lokale duikplekken, inclusief andere duikplekken bij Racha Yai, zijn dus (vrijwel) niet getroffen. Duikers die nu terugkomen van liveaboards en dagtrips zijn zelfs zeer enthousiast over het duiken op het moment, veel leven en mooie koralen.
2) sommige van de duikplekken, met name Similans en Racha Yai, worden intensief bezocht door: a) duikers, die impact hebben op het onderwater leven zij het niet zo groot; b) snorkelaars, waarvan de impact groot is, bovendien bezoeken deze met name de ondiepe plekken waar de koraal bleking het grootste is; c) vissers, die ook een grote impact hebben.

Helaas lopen in de discussie die nu gevoerd wordt, inclusief maatregelen die besproken worden, de punten 1 en 2 regelmatig door elkaar.

Er is veel geroepen, maar er wordt nu gesproken over verschillende maatregelen die genomen gaan worden, of al genomen zijn:
1) enkele duik- en snorkelplekken bij de Similans worden gesloten voor alle bezoek. Mijns inziens een goede maatregel die de kwetsbare koralen de kans geeft zich te herstellen. Er blijven dan nog meer dan 20 duikplekken over bij Similan eilanden alleen, plus de duikplekken ten Noorden van de eilanden zelf en de Surin Eilanden.
2) enkele snorkelplekken worden gesloten, met name bij Surin. Ook dit is een goede zaak denk ik, aangezien de schade door bleaching hier groot is.
3) duikondernemingen hebben al afspraken gemaakt over sceptic tanks, emissies etc. op liveaboards. Hier gaat strenger op worden toegezien, en er wordt gekeken naar mogelijkheden om dit ook voor de dagtrips te gaan doen. Prima, maar ik denk dat andere maatregelen, zoals verbieden met handschoenen aan te duiken en maatregelen die individuele boten zouden kunnen nemen om duikers/gidsen die zich niets van de natuur aantrekken aan te pakken meer effect zouden hebben.
4) er komt verplichte opleiding voor snorkelgidsen zodat deze de toeristen beter 'op kunnen voeden'. Ook dit is mijns inziens prima, maar het daadwerkelijke effect zal miniem zijn.
5) vissen in de natuurparken zoals Similans en Surin blijft verboden. Uitstekend, maar het effect hiervan is nihil zolang er geen controle op wordt uitgeoefend tussen Mei en October, wanneer de eilanden officieel gesloten zijn om de natuur te laten herstellen.
6) enkele andere, met name lokale duikplekken, worden gesloten. Dit heeft verder geen effect voor het duiken vanuit Phuket, Khao Lak, Krabi en Koh Lanta, en een miniem effect voor duiken vanuit bijvoorbeeld Phi Phi.
7) In de Golf van Thailand worden ook enkele duikplekken gesloten, maar ook daarvan zullen de gevolgen voor duikers minimaal zijn.

Samengevat: er komt eindelijk meer bewustzijn over de waarde van de onderwater natuur, en er wordt iets aan conservering gedaan. Er worden maatregelen genomen die een stap in de goede richting zijn. De gevolgen voor duikers zijn minimaal.

Sert
Standaard Lid
Standaard Lid
Berichten: 749
Lid geworden op: woensdag 27 mei 2009, 21:06

Re: Duiken/snorkelen Thailand

#2 Bericht door Sert » zaterdag 22 januari 2011, 09:01

De Andaman zee heeft het voordeel van slechts een half jaar duiken, november t/m april. Dat betekent dat gedurende die andere maanden de riffen kunnen herstellen. En dankzij een veel sterkere stroming gaat dat herstel iets makkelijker dan in de Golf.
stevenl schreef:7) In de Golf van Thailand worden ook enkele duikplekken gesloten, maar ook daarvan zullen de gevolgen voor duikers minimaal zijn.
Het zou prachtig zijn als White Rocks en Twins gesloten werden. Hoewel de kans miniem is dat daar ooit nog iets herstelt....
De onderwater video's van eind jaren '90 laten twee prachtige omgevingen zien, kleurrijk en vol koraal, planten en heel veel vis. De video's van de laatste jaren laten vooral grote stukken kale bruine rots zien.
Maar waarschijnlijk weegt het commerciële belang van deze uiterst makkelijk en goedkoop bereikbare sites hoger dan natuurbehoud.

stevenl
Expat
Expat
Berichten: 3909
Lid geworden op: vrijdag 29 april 2005, 12:23
Locatie: Rawai en Kata, Phuket
Contacteer:

Re: Duiken/snorkelen Thailand

#3 Bericht door stevenl » zaterdag 22 januari 2011, 09:09

Sert schreef:De Andaman zee heeft het voordeel van slechts een half jaar duiken, november t/m april. Dat betekent dat gedurende die andere maanden de riffen kunnen herstellen.
Uitsluitend in Similans en Surin wordt slechts 1/2 jaar gedoken, daarbuiten hebben de vissers her rijk alleen. In de rest van de Andaman Zee wordt gewoon het hele jaar gedoken.

sabai sabai
komt net kijken
komt net kijken
Berichten: 3
Lid geworden op: zaterdag 01 januari 2011, 13:44

Re: Duiken/snorkelen Thailand

#4 Bericht door sabai sabai » zaterdag 19 februari 2011, 14:15

Of het nu seizoen is of niet het maakt de vissers geen ene bal uit vissen doen ze toch, en wat het ergste is dat de vis stand toch wel erg aan het teruglopen is en de vissers met hun sleepnetten steeds dichter naar de riffen komen met alle gevolgen van dien, we zijn hier een paar weken geleden getuige van geweest bij koh lipe toen we daar zo'n 35 meter net van een rif af hebben gehaald dat er pas was achtergelaten omdat het vast zat, misschien moeten we de leden van de koninklijke familie wat vaker uitnodigen om te komen duiken dan is er in ieder geval genoeg toezicht aan de oppervlakte om een oogje in het zeil te houden :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Plaats reactie

Terug naar “Eilanden”