vrije mensen?

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

#166 Bericht door jumbo » zaterdag 26 augustus 2006, 09:25

Mystic schreef:Gehehe Jumbo, ik heb het geluk dat ik er ook eentje thuis heb zitten ;)
Ze zijn zeldzaam, maar ze zijn er wel, ik ken er nu al twee :)
Heeft hij het ook zo moeilijk in de mannenmaatschappij als ik :P :P
Het schijnt dat als je je vrouw meeneemt of het haar gemakkelijk wilt maken dan een soort van verraad is aan je mannelijkheid.....
J
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Mystic
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1165
Lid geworden op: vrijdag 10 februari 2006, 23:08
Locatie: Grunn

#167 Bericht door Mystic » zaterdag 26 augustus 2006, 09:31

Hij heeft het inderdaad wel eens moeilijk,
Want hoewel hij mijn echte rots in de branding en ridder is, wordt er vaak van hem gedacht dat hij "het vrouwtje" is, omdat ik zo'n grote bek heb, en hij wat zachtaardiger overkomt (overkomt, want bij zijn werk in de psychiatrie moet je wel degelijk sterk in de schoenen staan)
Daarbij betrekt hij mij in alles, en adoreert mij (ook in het openbaar). Dit wordt als niet mannelijk gezien, want ik doe precies hetzelfde, en ik wordt er nooit op aangeproken.
Ik heb de absolute vrijheid, en het volste vertrouwen, meer kun je niet wensen in het leven als er ook nog zielsveel van je gehouden wordt.. ik voel me een gezegend mens ;)
LEVEN IS HET MEERVOUD VAN LEF

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

#168 Bericht door jumbo » zaterdag 26 augustus 2006, 09:37

\Ken het, herken het
wel, do your best and f+ck the rest
meestal kwam de kritiek als de vrouwen min of meer klaagden dat hun pipo's niet hetzelfde waren als Jumbo; maar he....dan moet er in de meeste gevallen ook verbeterende plastische chirugie aan te pas komen :P :P :P :P dat lijkt me toch niet de leukste optie.....
Je man doet het goed en ondanks dat er weinig instemmende of herkenden reacties komen van andere forumgangers denk ik dat het in trend is en dat die trend zich zal doorzetten

J
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

falang
Zeer veel ervaring
Zeer veel ervaring
Berichten: 126
Lid geworden op: woensdag 28 juni 2006, 08:39

#169 Bericht door falang » zondag 27 augustus 2006, 06:41

zonneke schreef:volgens mij is heel die emancipatie zo'n 20-30 jaar geleden zijn doel voorbij geschoten.

mannen en vrouwen zijn nu eenmaal biologisch anders en dat '' zogezegd opgelegde rolmodel'werkt net andersom, volgens mij is de verzorgende rol van de vrouw die het huishouden doet nu net natuurlijk ontstaan en is het juist dat idee dat vrouwen ook cariere moeten maken en de man de afwas moet doen het verkeerde beeld dat ons door de maatschappij word opgedrongen

by the way in China bestaat er nog een klein gebied dat daadwerkelijk matriachaal word bestuurd ... geen of nauweli8jks openbare diensten, zoals scholen en ziekhuizen, mannen lefen als straathonden en maken alles wat niet strikt prive eigendom is onveilig etc etc ... beste Sis ik geloof geen zak van jouw theorie dat er ooit een matriachale overheersing was die ooh zo vreedzaam was ... het is een soort van wishful thinking

het oosten is wel veel vrouwelijker als het westen dat duidelijker mannelijker is ... heeft allemaal met de stand der sterren te maken !
Zonneke heeft waarschijnlijk dezelfde documentaire gezien op TV als ik. Een paar dagen geleden is op Arte (zie: http://www.arte.tv) een documentaire geweest over de Moso stam in Zuid-China, die nog matriarchaal leven. Een herhaling van de uitzending is a.s. vrijdag 1-9 om 17.20 te zien.
Deze stam heeft gedurende duizenden jaren tamelijk geisoleerd geleefd. De laatste jaren beginnen invloeden van buiten, toerisme etc. de situatie wat te veranderen. Er komen o.a. elektriciteit, een school, een TV, een discotheek.
De vrouwen maken er de dienst uit, er bestaat geen woord voor "vader", de rol van de man bij de voortplanting is te verwaarlozen (water geven aan de plant die reeds volledig in de vrouw aanwezig is). De broer van de vrouw speelt meer de rol van vader dan de biologiese vader. Er is verregaande sexuele vrijheid, afgunst wordt bespot, de eigendom van huis en land is gemeenschappelijk en gaat in de vrouwelijke lijn over van generatie op generatie.
De laatste jaren veranderen de zaken langzaam in meer patriarchale richting, d.w.z. er komen allelei sexuele restricties, privebezit i.p.v. gemeenschappelijk bezit, de rol van de biologiese vader wordt belangrijker.
De matriarchale situatie is wat primitiever en gaat vooraf aan de patriarchale, die een wat latere, maar niet noodzakelijkerwijs in alle opzichten betere, ontwikkelingsfase is. Er zijn allerlei tussenvormen mogelijk tussen patriarchaal en matriarchaal, die niet direct hoeven te duiden op een hoger of lager ontwikkelingsstadium, maar van allerlei faktoren afhankelijk zijn. In Thailand is m.i. zeker op het platteland in het noorden en oosten een wat meer matriarchale situatie.
De ontwikkeling hier in het westen gaat van patriarchaal in de richting van meer gelijkheid o.a. door allerlei emancipatiebewegingen. Vrouwenkiesrecht etc. bestaat nog niet zo lang hier en nog lang niet overal.

Volgens Zonneke hebben vrouwen maar 1 recht, het aanrecht? En nog 1 plicht misschien?
Ze komen er maar bekaaid af vergeleken met de vrouwen van de Moso stam.
In de 60tiger jaren hebben we hier (in Nederland) een sexuele revolutie gehad die meer sexuele vrijheid moest geven buiten het dwangharnas van het monogame patriarchale huwelijk. Deze revolutie is ook niet voor niets geweest of z'n doel voorbij geschoten. Er zijn naast het huwelijk meer samenlevingsvormen gekomen, scheiden wordt makkelijker, sex voor het huwelijk wordt minder moeilijk over gedaan etc. Ik pleit niet voor porno of "het maar met iedereen die je tegenkomt doen" , hetgeen vaak verward wordt met sexuele vrijheid, maar meer een pervertering is van wat sexuele vrijheid zou kunnen zijn en een overreaktie is op het patriarchale dwangharnas. Als we de Moso stam zien zien we dat echte sexuele vrijheid het tegendeel is hiervan. Er wordt op basis van gevoel voor iemand gehandeld. Zonder uiterlijk vertoon, zonder prestatiedwang.
keep on moving

falang
Zeer veel ervaring
Zeer veel ervaring
Berichten: 126
Lid geworden op: woensdag 28 juni 2006, 08:39

#170 Bericht door falang » maandag 04 september 2006, 18:18

Ik ben momenteel een boek aan het lezen geschreven door een Moso-vrouw, Yang Erche Namu, het heet "Het land van de dochters" en ik zal er om een indruk te geven van de Mosokultuur een stukje uit citeren:

"Al met al is het nog een hele klus om onder Moso een schandaal te veroorzaken. We wonen dicht bij elkaar, maar cultiveren het gedoe niet dat elders in de wereld tot publieke verontwaardiging leidt. Zo worden om te beginnen Moso-vrouwen niet gehinderd door sexuele taboes - seks is, zoals ik heb ontdekt, overal ter wereld een door velen gekoesterde bron van ongenade. Maar afgezien van deze sexuele vrijheid, die zoveel revolutionairen, journalisten, sociale wetenschappers, ambtenaren van volksgezondheid en, meer recentelijk, internationale toeristen heeft aangetrokken, leggen wij Moso ons neer bij erecodes die ons het twijfelachtige genoegen van de malicieuze roddel verbieden.
Wij mogen niet kwaadspreken over anderen, niet tegen mensen schreeuwen of andermans privezaken bespreken. Als we iemand afkeuren, doen we dat op gedempte toon, met eufemismen of hooguit spot. Wel degelijk ervaren gevoelens als jaloezie of afgunst onderdrukken we en we moeten altijd bereid zijn onderlinge verschillen te negeren ter wille van de lieve vrede. Dit mag allemaal utopisch klinken, het is tevens absoluut waar. In Moso-ogen is niets zo belachelijk als een jaloerse minnaar en afgezien van een vergrijp als diefstal, is er niets zo schandelijk als een hoogoplopende ruzie of een gebrek aan edelmoedigheid. Dit is zo sterk dat zelfs in het huidige Moso-gebied niemand zich een moord, een gevecht, een beroving of een echt lelijk handgemeen kan herinneren tussen buren of afgewezen minnaars. Gezien deze omstandigheden is het niet vreemd dat er bij ons weinig mensen voorkomen met een moeilijk karakter of mensen die ruziemaken met hun eigen familieleden, hoewel dat het lot was dat de goden voor mijn moeders familie hadden gereserveerd. Maar mijn moeder had geen schandaal veroorzaakt, dat niet. Een schandaal zou mijn bijzondere lotsbestemming zijn. Maar daarover later meer."

Ik herken hier veel in van normen en waarden in Thailand, ik geloof ook dat veel huidige bewoners van Thailand oorspronkelijk uit zuid-china komen. Het staat ongeveer lijnrecht tegenover het gedrag dat veel westerlingen vertonen, nogal snel opgewonden, schreeuwerig, ruzie maken.
keep on moving

falang
Zeer veel ervaring
Zeer veel ervaring
Berichten: 126
Lid geworden op: woensdag 28 juni 2006, 08:39

#171 Bericht door falang » woensdag 06 september 2006, 05:07

De kulturele revolutie in China is aan de Moso niet voorbij gegaan. Nog een citaat uit bovengenoemd boek:

"De overheid had speciale teams van soldaten en ambtenaren naar onze streken gestuurd om de mensen opnieuw op te voeden. want de Moso deelden alles, inclusief hun geliefden, wat werd beschouwd als een vorm van primitief communisme dat een gevaar betekende voor de volksgezondheid en een klap in het gezicht was van het moderne China; het paste absoluut niet binnen het gedachtegoed van onze allerhoogste leider, Mao Zedong.

Eigelijk had men dit alles al eens eerder gehoord. Vanaf de bevrijding waren er bijna elk jaar ambtenaren naar Yongding gekomen om de mensen lastig te vallen over de gevaren van seksuele vrijheid en de voordelen van het monogame huwelijk. Eens hadden ze een draagbare generator bij zich en lieten een film zien van mensen die als Moso waren verkleed en in de laatste fase van syfilis verkeerden, krankzinnig en met aangevreten koppen. De mensen in het dorp hadden de geimproviseerde bioscoop eigenhandig in brand gestoken.

Nu echter organiseerden de ambtenaren avond aan avond bijeenkomsten waar ze lange toespraken hielden, mensen uitscholden of streng verhoorden. En ditmaal waren ze niet naar huis gegaan. Nu wachtten ze zelfs mannen op die naar het huis van hun geliefde liepen; ze hadden paren uit hun bed getild en mensen naakt te kijk gezet voor hun familieleden. Op een gegeven moment werden alle paren gedwongen een nieuw huis te bouwen, wat niemand zich kon veroorloven en daarin samen te wonen zoals getrouwde stellen dat overal elders in China deden. De ambtenaren hielden op den duur bonnen voor extra graan en kinderkleding in, zolang de moeders weigerden de namen van vaders aan hen bekend te maken.

Het Moso-volk protesteerde. Op de bijeenkomsten kwamen ze voor zichzelf op door hun manier van leven en de gewoonten van hun voorouders uit te leggen. Maar de ambtenaren gaven het niet op en het volk hield op met protesteren. De mannen bleven voortaan thuis. Ze durfden s'avonds niet meer naar het huis van hun geliefde te lopen. Maar dat was voor de ambtenaren niet genoeg. Ze wachtten tot de vrouwen hun besluiten namen over de beplanting en de oogst, over de graanporties en de andere dingen die hun kinderen nodig hadden van de overheid. Ze moesten lang wachten tot uiteindelijk velen toestemden om als man en vrouw door het leven te gaan en om deel te nemen aan de van overheidswege gesubsidieerde huwelijksceremonien, waar beide echtelieden een kopje thee, een cigaret, wat snoepgoed en een officieel papier kregen aangeboden."
"Genant" zegt de oomvan de schrijfster, die haar dit verhaal vertelt.

Thailand is geen eiland in de wereld, en grote buur China heeft veel invloed in de regio, hoewel de direkte invloed bij Thailands grenzen tot stilstand schijnt te zijn gekomen. Soms moet je wat afstand nemen van een topic om het in de juiste proporties en in het juiste perspektief te kunnen zien. "Zoals een vis in het water geen andere wereld kent dan het water, zo kunnen in Thailand wonende expats misschien ook niet verder kijken dan hun eigen element, Thailand....."(Mao Zedong), vandaar een uitstapje naar China.
keep on moving

Gast

#172 Bericht door Gast » donderdag 07 september 2006, 12:13

falang schreef: Volgens Zonneke hebben vrouwen maar 1 recht, het aanrecht? En nog 1 plicht misschien?
dat is weer zo'n typische reactie.
heb ik dat ergens gesteld?
is mijn standpunt dat de vrouw alleen maar goed is voor het huishouden te doen?
NEEN
daar gaat het totaal niet om, ik begin met een feit, namelijk dat overal ter wereld de vrouw meer met het huishouden bezig is dan de man. dat is gewoon een feit. ik beweer niet dat het zo moet zijn, mijn sterlling gaat over de oorzaak daarvan, ik meen dat het feit is ontstaan door genetische bepaling en niet is opgelegd door de maatschappij, dat is mijn stelling.

het is een natuurlijk verschijnsel en daar tegen in gaan is onnatuurlijk, dat neemt niet weg dat een vrouw van mij mag doen en laten wat ze wil, werken, carriere maken, aan politiek doen en zo voort. doch blijkt het zo dat het slechts uitzonderingen zijn die deze keuze maken, en een groot deel van die uitzonderingen gaan dan stellig beweren dat het komt door de slechte man, die hen probeert te draws bomen, en daar heb ik een probleem mee, het is zeker voor een deel in de cultuur verankerd, maar de oorsprong ligt nog steeds bij het feit dat de meeste vrouwen deze keuze gewoon niet maken

ik heb die documentaire niet gezien, ik heb het gelezen in een engelstalig boek toen ik van Hong Kong naar Shanghai aan het reizen was met de trein

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

#173 Bericht door jumbo » vrijdag 08 september 2006, 02:23

Ik hoorde net een nummertje; sexual revolution van Macy Gray
Niet dat deze informatie wat toevoegt aan een never ending discussion, maar het swingt wel lekker en houd je ook weg van zware literatuur die je in een vakantieland als Thailand niet wil of hoeft te lezen

Het leven is maar een grap en moet licht opgevat worden, je wordt er uiteindelijk in de vorm van de dood voor gestraft; of je nou veel geleerd hebt, goed je best hebt gedaan of een randdebiel of crimineel bent geweest.

Dus; live your life to the max en laat de beslommeringen over aan de minder gelukkigen die kennelijk geen reden kunnen vinden om de beperkte tijd die ze hier doorbrengen op 'never mind' manier te beleven.
Daar zijn er genoeg van en om overkill te voorkomen heb ik besloten om mijn onvolwassenheid op te rekken tot minimaal mijn 65e

Heeft niets met emancipaties oid te maken, maar geeft wel aan dat ik een vrij mens ben, evenals mijn Thaise vrouw, om maar weer eens terug te keren naar het topic

J
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Mystic
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1165
Lid geworden op: vrijdag 10 februari 2006, 23:08
Locatie: Grunn

#174 Bericht door Mystic » dinsdag 12 september 2006, 07:45

Yeah Jumbo!
Kan het alleen maar met je eens zijn,

Bovendien is Macy Gray COOL ;)
Heerlijke muziek, hier in de huiskamer, maar nog beter met een biertje in de Thaise zon *zucht/zwijmel*
LEVEN IS HET MEERVOUD VAN LEF

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”