380 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in Zuidoost-Azië

Alles over bloemetjes, beestjes en plantjes.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
wpdl
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 2885
Lid geworden op: zondag 05 maart 2017, 07:23
Locatie: Nakhon Ratchasima

380 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in Zuidoost-Azië

#1 Bericht door wpdl » maandag 22 mei 2023, 03:28

Een van kleur veranderende vis, een dikke duimvleermuis en een giftige slang. Deze dieren zijn drie van de 380 nieuwe plant- en diersoorten die wetenschappers in Zuidoost-Azië in 2021 en 2022 hebben ontdekt.
De planten en dieren leven in het stroomgebied van de Mekong-rivier. Het gaat om 290 planten, 19 vissen, 24 amfibieën, 46 reptielen en één zoogdier, blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
De soorten zijn ontdekt door een team van honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld. Ze hebben het Mekong-gebied onderzocht dat zich uitstrekt over Thailand, Myanmar, Vietnam, Cambodja en Laos.
Sommigen soorten zijn nieuw en sommigen waren al eerder ontdekt, maar nog niet in het Mekong-gebied gespot.

"Deze opmerkelijke soorten zijn misschien nieuw voor de wetenschap, maar ze hebben gedurende miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio", schrijft het WWF in een persbericht. De nieuwe soorten hebben onder meer ontbossing, aanleg van wegen, verlies van rivieren, en de illegale handel in wilde dieren en planten door mensen overleefd.

Afbeelding
Deze Thaise kromtenige gekko is vernoemd naar een mythische boomnimf die het bos zou beschermen.Foto: Wereld Natuur Fonds

Door Linda van Beest NU.nl

Plaats reactie

Terug naar “Natuur”