Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

#1 Bericht door erik-kuijpers » maandag 10 februari 2020, 15:50

Laat je niet in slaap sussen......

Rust kan in Thailand nooit lang duren, leert de geschiedenis van de afgelopen 50 jaar. Sinds de strijd tegen het communisme in Vietnam is Thailand tussen twee vuren gekomen: de rijke bovenlaag tegen de verpauperde en vergeten bevolking van met name de Isaan, het noordoosten van Thailand, een gebied 3x zo groot als Nederland.

Jaren 1970 tot 1983

Tijdens de Vietnamoorlog infiltreren communisten in Thailand om ook daar de macht te grijpen. Vietnam valt in 1975, Laos ook, en in Cambodja grijpt de militaire tak van de communistische partij, de Rode Khmer, de macht.

Onder meer in de Isaan vindt het communisme een voedingsbodem en worden al militaire operaties nodig geacht. Onder leiding van de overheid, het Communist Suppression Operations Command, wordt door leger, politie en paramilitaire groepen de jacht op communisten geopend leidend tot duizenden moorden onder meer in Phatthalung (de rode drum moorden). Voor de bevolking een mooie gelegenheid om persoonlijke vetes af te rekenen: roep 'communist' en je bent van een tegenstander af. Tegenwoordig is daarvoor het 'lese majeste' artikel in de grondwet een prima handvat.....

De USA zien Thailand als belangrijk steunpunt om het domino-effect te voorkomen en steunen Thailand met militaire, logistieke en economische steun. Het Amerikaanse leger is dan al gelegerd op bases in Thailand om bommen te werpen boven Vietnam, Cambodja en Laos en breidt de militaire aanwezigheid uit.

De boeren organiseren zich

In 1973 wordt opgericht de Farmers Federation of Thailand en deze organisatie krijgt politieke invloed. Dat wordt door de machthebbers gezien als een communistische organisatie en in 1974 en 1975 worden 21 leidende personen en activisten van deze club vermoord. De leidende kringen in Thailand zien met afschuw dat in naburig Laos de monarchie wordt afgezet en als in 1975 en 1976 ook studenten zich gaan roeren worden de anti-communistische gevoelens extra aangewakkerd en dat leidt tenslotte tot de lynchpartij op 6 oktober 1976 op de Thammasat Universiteit waar officieel 46 studenten worden vermoord maar men officieus spreekt van meer dan 100 doden.

Studenten die de rivier Mae Nam Chao Phraya in duiken om te ontsnappen worden door de Thaise marine afgeknald. Het leidt tot de vlucht van honderden studenten die zich aansluiten bij de communisten. Als de relaties tussen China en de USA verbeteren stopt de steun aan de communisten en het verzet sterft een zachte dood. In 1980 kondigt de eerste minister Prem Tinsulanonda amnestie af en in 1983 is van verzet geen sprake meer.

1983 tot 2001

Thailand valt terug in zijn gebruikelijke doen en laten. De Isaan wordt weer vergeten en mensen leiden er armoe. In 1988 worden verkiezingen gehouden en wordt Chatichai eerste minister en hoofd van een door en door corrupte regering. Drie jaar daarna volgt een staatsgreep die leidt tot massale protesten in Bangkok waar tijdens 'Bloody May' 200.000 mensen demonstreren en het leger op mensen vuurt. Officieel 52 doden maar andere bronnen spreken van 700 waarna 3.500 mensen worden gearresteerd en velen verdwijnen.

Zie hiervoor een weblink. https://www.hrw.org/sites/default/files ... AILAND.PDF

De leidende machten maken heel duidelijk voor iedereen wie er in Thailand aan de macht is; de burger heeft niets te vertellen en wie protesteert zal het voelen.

De opkomst van Thaksin

De Isaan boeren vinden in 2001 een nieuwe kampioen; Thaksin Shinawatra, zakenman afkomstig uit Chiang Mai. Een zakenmagnaat die zich gaat inzetten voor de plattelander. Eindelijk, vindt men. Zijn Thai Rak Thai partij wint in 2001 ruim de verkiezingen. Thaksin staat politiek niet 'links' laat staan dat hij communist is en belooft iets te doen aan de achterstelling van de arme landbouwers.

Hij voert de nationale gezondheidszorg in maar vergeet zijn eigen zakelijke belangen niet en zijn corrupte regering loopt van schandaal naar schandaal. De elite is hem liever kwijt dan rijk maar toch wint hij een tweede keer de verkiezingen in 2005 tot men hem zat is en een staatsgreep hem in 2006 afzet.

Hij vlucht het land uit, tot op heden, maar zijn aanhangers vergeten hem niet en vormen de 'rode shirt' beweging: een goed georganiseerde beweging van landbouwers en arbeiders.

Tot in 2011 de zus van Thaksin eerste minister wordt is Bangkok het toneel van gevechten tussen de rode shirt beweging en de 'gelen' die gezien moeten worden als monarchie-getrouwe groepen uit de samenleving en beide groepen raken slaags. Bangkok ligt plat en het leger grijpt in waarbij met scherp geschoten wordt, zelfs op ongewapende mensen die hun toevlucht nemen in een tempel. Zie deze link met een ooggetuigenverslag en een waarschuwing aan de lezer is hier zeker op zijn plaats.

Weblink. https://www.newmandala.org/nick-nostitz ... ling-zone/

Na de laatste coup.....

Ook Yingluck wordt door een staatsgreep verjaagd en na 5 jaar militaire dictatuur worden verkiezingen beloofd maar niet na een felle jacht op alles wat naar 'rood shirt' ruikt met arrestaties, verdwijningen, 'heropvoeding' en meer.

Zo wordt de weg vrijgemaakt voor de oprichting van de Future Forward Partij met als leider Thanathorn Juangroongruangkit die zich richt tot de werkende en studerende jeugd uit de middenklasse. Deze mensen willen hun stem laten horen op een vreedzame manier en hebben de buik vol van de oudere generatie die alleen gelooft in een land onder militair bewind of met door militairen gesteunde regeringen.

Deze Future Forward partij zit in de oppositie na een verkiezingsronde waarbij vragen kunnen worden gesteld of alles wel netjes ging en van haar oprichting af aan wordt de partij achtervolgd door verdachtmakingen en juridische procedures want deze nieuwkomer, deze pottenkijker in de politiek, wordt niet gewaardeerd door het establishment dat vasthoudt aan het adagium 'land-religie-vorst' als zaligmakend systeem voor Thailand.

Kritische geluiden worden door de bovenlaag niet aanvaard en zelfs de legerleider waagt het als zijn mening te geven dat je attent moet blijven op 'communisten' en 'tuig der aarde' die de monarchie omver willen gooien..... Zie deze link. https://www.trefpuntazie.com/thailand-g ... ommunisme/

Hoe lang is het nog rustig?

Na de laatste verkiezingen lijkt het rustig in Thailand. Met buurlanden is afgesproken om in het diepste geheim elkaars dissidenten uit te leveren (of te laten vermoorden....) en de boeren in de Isaan voelen zich vertegenwoordigd door de charismatische miljonair en zakenman Thanathorn. Het volk is koest.

Toch, als je de laatste 50 jaar in ogenschouw neemt, gaat de bom weer een keer barsten. Zolang het land wordt geregeerd door een elitekorps dat door bepalingen in de grondwet niet kan worden afgezet door een gekozen Tweede Kamer, en de gekozen oppositie het leven zuur wordt gemaakt wat kan leiden tot ontbinding van de FFP partij, zal de bevolking blijven morren en eens weer de straat op komen.

Gezien de moorden door het leger tijdens de opstand in 2010 komt men niet meer met riek en vlegel de straat op. In dit land zijn zoveel illegale wapens in omloop dat de straten van Bangkok rood zullen kleuren.

Bron:
Morning Star Online

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

#2 Bericht door jumbo » dinsdag 11 februari 2020, 00:43

De bom zal niet barsten zolang het leger zoveel invloed heeft.. althans het is niet eerder gebeurd zonder bloedige oplossingen
Iedereen zal wat ouder en wijzer zijn nu en met het net ter beschikking zijn er andere manier om eea onder aandacht te brengen

Maar voor dezelfde zoveelste keer is bewezen dat onder legerleiding de economie, infrastructuur e.d. goed draait...
Ze steken wellicht minder in hun zak dan de zakenlieden die Thailand heeft gehad als PM
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Re: Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

#3 Bericht door erik-kuijpers » dinsdag 11 februari 2020, 08:23

Brood EN spelen zei ooit iemand en onder spelen versta ik ook vrijheid van meningsuiting en vrije pers. Daar faalt ook deze regering weer in. Het zakkenvullen aan de top gaat maar door en ik denk dat de bom een keer barst. Dan krijgt Thailand zijn eigen 'Plein voor de Hemelse Vrede...'.

Wat buurland Cambodja betreft, jij hebt vast ook gelezen dat de hele familie van die ex Rode Khmer soldaat Hun Sen al een Cypriotisch paspoort heeft en appartementjes, heel eenvoudigjes hoor.. :giggle: .., op Long Island en in Soho..... Alleen Hun Sen zelf nog niet. Maar die heeft een vriendje in zandbak Dubai om naar te vluchten en die meneer heeft vast wel reeds een Montenegrijns paspoort voor hem geregeld.......

Met repressie en desnoods kogels hou je veel tegen maar de ommezwaai in de Sovjet-republieken en in Noord-Afrika leert dat het volk het een keer zat is. En een boze Thai is tot veel in staat, bleek afgelopen week helaas maar weer.

Gebruikersavatar
foppo
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 560
Lid geworden op: zondag 09 juni 2013, 13:24
Locatie: WarinChamrap

Re: Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

#4 Bericht door foppo » dinsdag 11 februari 2020, 09:04

jumbo schreef: dinsdag 11 februari 2020, 00:43 Iedereen zal wat ouder en wijzer zijn nu en met het net ter beschikking zijn er andere manier om eea onder aandacht te brengen
Met "het net" bedoel je waarschijnlijk dat men tegenwoordig de beschikking heeft over Internet?
Nou, daar verwacht ik hier in de Isaan bij de doorgaans matig tot slecht opgeleide doorsnee landarbeider/fabrieksman/winkel- of kantoormederwerker weinig van.
Iedereen staat wel heel interessant te doen met de moderne smartphone in de hand maar internet wordt meestal gebruikt voor hele simpele en kinderachtige spelletjes en Line berichtjes met veel plaatjes en andere onzin.

Ik ben tot nu toe vrijwel niemand tegengekomen die op internet informatie op zoekt over iets of interesse toont over hoe dat dan zou moeten.
En er zijn, in vergelijking met de Engelstalige sites, ook niet zo heel veel Thaise sites die informatie en lesmateriaal hebben over zo'n beetje alle denkbare onderwerpen.
En vanwege de gebrekkige kennis van de Engelse taal, zeker het lezen, denk ik niet dat Internet info hier snel geraadpleegd zal worden.
Nog afgezien van het feit dat info die niet in de smaak valt van de leidinggevende er niet lang zal opstaan.

Kijk naar de gemiddelde Facebook sites van de mensen hier, het gaat echt helemaal nergens over, nee, hier gaat nog wel een generatie of twee over heen voordat sociale media invloed gaat hebben op de politieke keuzes van mensen.
Het is hier (in de Isaan) geen Hongkong om maar iets te noemen.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11590
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Thailand. De klassenstrijd is nog niet gestreden.

#5 Bericht door jumbo » woensdag 12 februari 2020, 00:57

Ik had het over delen van informatie naar de buitenlanders door de wat slimmere thai als degenen die jij hebt ontmoet en die zijn er echt wel

Daarnaast blijft het een (onbecommentarieerd) feit dat de economie goed draait... en dat vult iedereen zijn zakken ook die van de boeren
En dan is er vrijwel geen reden tot een strijd tegen dictators anders dan van de happy few die politiek hebben gestudeerd in Bangkok vergezeld een groot aantal
sociaal gemotiveerde meelopers die geen idee hebben waar het eigenlijk over gaat.

Men moet zich concentreren op opleiding voor iedereen, niet de monnik gestuurde schoolen, maar serieus onderwijs. Alleen op die manier bereid je een land
voor op de last die een democratie meebrengt voor de kiezers en de kennis dat links en rechts uit dezelfde ruif en eten en dusdezelfde beslissingen nemen.

Ik heb ooit iemand eens horen zeggen dat de militairen uit de bak graaien in dezelfde grootheid als de verkozen regeringen, alleen dat de militairen tenminste
nog een gedeelte vrij laten voor investeringen.
Als je om je heen kijkt dan zie je ook dat lopende verbeteringen aan infrastructuur e.d. niet zijn ingezet in de tijd van Ms.Y.....sterker nog mismanangent
leidde tot fiascos in rijst schema's en water management/ overstromingen
Daar kan dus een vorm van waarheid achter zitten....
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”