Regio. Over ongewenste intimiteiten en verkrachting

Informatie over cultuur en gebruiken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Regio. Over ongewenste intimiteiten en verkrachting

#1 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 06 september 2019, 15:14

.
Afbeelding
.
Foto: Wir haben Gesichter
.
Denk dan aan 'sexual harassment'; een goede vertaling is seksuele intimidatie maar ook ongewenste intimiteiten.

Dat gaat van 'verbale vormen' als seksueel getinte grappen, intieme vragen, opmerkingen op social media, stalken en om seks vragen, tot de 'non verbale vormen' als plaatjes tonen, geluidjes, gebaren, staren naar borsten of billen, en dan mogelijk naar feitelijk fysiek contact als aanraken, aanranden en verkrachten door penetratie.

Maar in Thailand is alles anders!
.
Afbeelding
.
Foto: Ongewenste intimiteit
.
Thailand: ongewenste intimiteiten en verkrachting

Google trilde op zijn grondvesten nadat hooggeplaatste personen hun handjes wat te los lieten wapperen! Wereldwijd ging het personeel de straat op en eiste maatregelen. Die kwamen er tenslotte; er werd fors betaald en de dader ging de laan uit.

En in Thailand? De daders gaan vrijuit!

Er is wel specifieke wetgeving over seksuele intimidatie van vrouwen (alleen vrouwen; tegen mannen schijnt alles te mogen) maar meer dan even de vlam in de pan levert het niet op. Er wordt nauwelijks een aanklacht ingediend in Thailand. De vrouw gaat kiezen: verdraag het, of zeg je baan op.

Het komt vooral voor in ondernemingen en op kantoren van de overheid. Alomtegenwoordig haantjesgedrag is de oorzaak en niemand denkt aan de psychische schade die wordt aangedaan.

Thailand heeft een ernstig probleem!
.
Afbeelding
.
Foto: Cindy Sirinya Bishop
.
Het is je eigen schuld, trut!

Jij en jouw bikini! Dat was het oordeel van generaal Prayuth in 2014 na de geruchtmakende moorden op Koh Tao. Hij zegt dan dat aantrekkelijke vrouwen die een bikini dragen riskeren verkracht te worden.

In 2017 richt Prayuth zijn pijlen op een luuk thung zangeres, Supansa Wetkama, dan 18 jaar oud, die op het toneel bewegingen met de heupen maakt die er niet om liegen! 'The way she dances, she's about to show all her genitals already'. Hij noemt de bewegingen on-Thais en geeft buitenlanders de schuld daarvan. Hoezo, doen toeristen dan aan ongewenste intimiteiten en verkrachting?

Wel, oordeel zelf hoe wulps deze dans is: https://assets.thaivisa.com/forum/uploa ... ba76d9.gif

En in 2018 noemt Prayuth jonge vrouwen 'loslopende snoepjes'. Daarna roept een hoge ambtenaar op om tijdens songkran, Thais nieuwjaar, alcoholvrije zones in te stellen voor feestvierders en wordt vrouwen aangeraden zich 'toepasselijk' te kleden wat leidt tot een reactie in de media: #donttellmehowtodress van het Thaise model Cindy Sirinya Bishop.

Zij zegt 'De Thaise cultuur is niet op confrontatie uit. Het duurt echt wel even voor een Thaise vrouw de media opzoekt. Maar gelukkig gaan Thaise vrouwen zich meer en meer uiten, vertellen hun verhalen en reageren tegen het 'eigen schuld' verhaal.

En net deze week verschijnt een missive over de schooluniformen; niet te strak, niet te kort, degelijkheid en zedigheid zijn verplicht. Zie hier: https://tinyurl.com/y5wwwl92
.
Afbeelding
.
Foto: #donttellmehowtodress
.
Seksuele intimidatie is een ernstig misdrijf. Het is jammerlijk dat van de getroffen vrouwen slechts 10 procent de politie inschakelt en de rest het houdt bij melding bij familie en vrienden.

In een land waarin één op de vijf vrouwen zegt lastig gevallen te worden moeten de autoriteiten zich dringend eens gaan inspannen goede voorlichting te geven om zo het vertrouwen van de getroffen dames te winnen. Dan krijg je meer aangiftes en meer van die zieke lui voor de rechter.

Ook in buurlanden: ongewenste intimiteiten en verkrachting

Spreekwoorden die ouderen in Myanmar gebruiken zeggen vrouwen 'deugdzaam' te zijn. 'Bai kaung kyauk hpi' ofwel gedraag je betamelijk. 'Mainma do eindayeh shwe pei lo ma ya' betekent zedigheid is onbetaalbaar. Maar vertel dat de moderne jonge meiden eens?

Myanmar kent een grote toename van ongewenste intimiteiten en verkrachting. Stijgingen van 40% en dat ook tegen minderjarige meisjes.
.
Afbeelding
.
Foto: Protesten inzake de Victoria zaak
.
En wat zegt de minister van binnenlandse zaken? 'Draag passende kleding om het lot niet te tarten'. Dat geldt dan vast ook voor dat tweejarig meisje dat in 2019 is verkracht en voor al die andere jonge meiden? Onder de codenaam Victoria komen duizenden de straat op om recht voor haar te eisen.

Myanmar is ook een mannenmaatschappij waarin de vrouw, zeker buiten de steden, achtergesteld is. De rechterlijke macht doet mee; een verdachte van verkrachting geeft in de rechtbank aan zijn zelfbeheersing te verliezen omdat ze een kort rokje droeg..... Hij krijgt een lichte straf.

Een politieman voegt er aan toe 'als vrouwen niet in het openbaar komen dan gebeurt dit niet'. In zo'n land moet nog veel gebeuren......

En Cambodja?

Ongewenste intimiteiten en verkrachting binnen het huwelijk.

Maar ook er buiten; onderzoeken geven aan dat groepsverkrachtingen, 'bauk' in het Khmer, relatief vaker voorkomen dan in India. De studie uit 2009 geeft dat aan: 'Gang rape pervasive across Cambodia', studie van Rachel Louise Snyder, specialiste op huiselijk geweld.

Cambodja is ook zo'n mannenmaatschappij waarin de man vindt dat de vrouw hem toebehoort en dat idee is zelfs tijdens de terreur van de Rode Khmer er niet uit gegaan.

Oorzaak: een eeuwenoud gedicht uit vermoedelijk de 14e eeuw, de Chbab Srey, dat diep in de bevolking is doorgedrongen en de vrouw een ondergeschikte rol toebedeelt. 'Behoud de vrede in huis, praat en loop zachtjes, respecteer en gehoorzaam je man'. Hoe dociel moet het wel niet worden voordat een vent tevreden is?

Ook daar wordt de vrouw na mishandeling ..etc.. als schuldige gezien en heeft de man vrijwel een vrijbrief in het toepassen van geweld. Ook in Cambodja zijn de integriteit van lijf en seksualiteit van de vrouw nog lang niet gegarandeerd.
.
Afbeelding
'
Foto: Nee is nee!
.
Azië is er nog niet

Ongewenste intimiteiten en verkrachting, huiselijk geweld en uithuwelijken zijn zaken die frequent voorkomen. Over dat laatste zie inzake mensenhandel en 'export' van bruiden; weliswaar over Pakistan maar uit Laos en andere landen komt ook voor: https://www.trefpuntazie.com/pakistaans ... senhandel/

De wetgeving is lang niet overal op orde, of wordt niet nageleefd, en de vrouw wordt maar al te vaak als schuldige aangewezen enkel op historische gronden. De vrouw als speeltje of als ondergeschikte.

Bovenstaande foto uit Toulouse, 2014, zegt 'Nee is nee'. De rest is ook duidelijk: 'Anders snij ik je ballen er af.'

Maar met zo'n tekst zijn vrouwen en meisjes er niet. Met het mes ook niet; het probleem zit bij veel mannen elders: tussen de oren. Dáár moet de knop om!

Bron:
The Asian Post inzake Thailand; https://tinyurl.com/yxbt6p3r
The Asian Post inzake Myanmar; https://tinyurl.com/y2cgvj7e
The Asian Post inzake Cambodja; https://tinyurl.com/y65d5yhm
Foto's en prenten
Gedenkteken 'Wir haben Gesichter', Viktoria Park Berlijn-Kreuzberg; wikimedia, 41403234.
Een ongewenste intimiteit; wikimedia, 38763173.
Don't tell me how to dress; Cindy Sirinya Bishop, her facebook page.
#donttellmehowtodress; foto facebook page.
Justice for Victoria, 2019, Yangon; wikimedia, 80541562.
Nee is Nee; de oproep tegen aanranding. Wikimedia, 37247636.

Plaats reactie

Terug naar “Cultuur”