Thailand. Ideaal verpleeghuis voor demente mensen?

Post hier al je vragen voor wonen en werken in Thailand.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
erik-kuijpers
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 3376
Lid geworden op: donderdag 11 oktober 2018, 14:32
Locatie: In volgend leven: Frankrijk.

Thailand. Ideaal verpleeghuis voor demente mensen?

#1 Bericht door erik-kuijpers » vrijdag 07 februari 2020, 14:10

Thailand. Ideaal verpleeghuis voor demente mensen?

Wordt het een trend? Volgens The Guardian wel. Steeds meer Britse families brengen familieleden die lijden aan dementie onder in tehuizen in Thailand. De verzorging zou daar beter zijn dan in het thuisland waar, luidt het, de verzorging van lagere kwaliteit is of waar helemaal geen goede zorg gevonden kan worden.....

Wat is dementie?

De verschijnselen van een hersenaandoening en ongeneeslijk. De getroffen persoon kan steeds minder goed zelfstandig functioneren. Van hen krijgt 70% de ziekte van Alzheimer, 16% krijgt vasculaire dementie en 14% andere vormen. Vasculaire dementie ontstaat door schade aan de vaten in de hersens. Zie over de vormen van dementie deze website. www.hersenstichting.nl.

Thailand heeft een lange geschiedenis van medisch toerisme en een aantal tehuizen en instituten voor langdurige zorg presenteren zich als tehuis voor mensen met dementie. De leiding is Thais, Brits, zelfs Zwitsers en een concentratie wordt aangetroffen in de regio Chiang Mai.

Nederland telt, naar gegevens van de Alzheimer Vereniging, 280.000 mensen met dementie en hun levensverwachting is gemiddeld 8 jaar. Het Verenigd Koninkrijk telt naar schatting 800.000 mensen met dementie.

Is er thuis geen zorg? Of alleen slechte zorg?

Gegevens op internet moet je met een flinke zak zout nemen, helemaal als men praat over negatieve ervaringen in de zorg voor deze zieken. Het zijn vaak vooral de klagers die daar terecht komen en dan 'thuis' afkraken en 'elders' de hemel in prijzen. Zo ook in de Britse pers. 'Vader wordt niet dagelijks verschoond en geschoren' en 'Ze sluiten ze 23 uur per dag op' zijn verhalen die ook de Nederlandse media wel eens halen.

Maar Thailand schijnt toch anders met deze mensen om te gaan en niet alleen uit barmhartigheid, uit het diep gewortelde respect voor ouderen maar ook voor het kostenplaatje. De lonen zijn in Thailand stukken lager. En voor het zelfde geld biedt Thailand meer aandacht.

Aandacht 1 op 1 gedurende 24/7

Uit de media komt dit als voornaamste reden naar voren. Aandacht 1 op 1 en dat de hele dag door. In het Verenigd Koninkrijk is dat gemiddeld 1 op 6, verdeelde aandacht dus. Daarnaast is er in Thailand meer tijd voor medische zorg. Geen kwartiertje in de morgen (wassen en aankleden) en een kwartiertje in de namiddag (eten, uitkleden en naar bed) en daarna 'zoek je het maar uit....'

De Thaise zorg wordt als compleet omschreven, als 24/7, met een vaste begeleidster die uitstekend Engels spreekt. 'It is close to perfection' lees je in de Engelse pers. In de westerse wereld staan de kosten van zorg onder druk en wordt beknibbeld op personeelskosten en dat gaat ten koste van de persoonlijke aandacht. Aandacht die zieke mensen en helemaal demente mensen zo hard nodig hebben.

Maar het kost een stevige grijpstuiver.....

Het zijn commerciële instellingen die deze vorm van zorg bij dementie aanbieden. In de regio Chiang Mai zijn er acht gevonden. De kosten van wonen, verblijf en verzorging zijn lang niet overal terug te vinden maar voor volledige zorg voor de lange termijn moet worden gerekend op 4.000 tot 7.000 euro per maand.

Dat is niet op te hoesten voor mensen die naast hun nationale oudedagsvoorziening (zoals de AOW) een klein pensioen hebben of er moet voldoende vermogen overblijven uit verkoop van huis of beleggingen. Dit is dus alleen een oplossing voor mensen die wat beter bij kas zitten.

Tenslotte....

In Thailand is één geval bekend van een dwarsliggende Immigration-ambtenaar die weigerde een extension te verlenen aan een zieke die daar werd verpleegd. Deze werd overgeplaatst naar een tehuis in de Filipijnen waar de immigratieregels minder streng zijn.

De hamvraag dan. Zou jij een ouder op 12 uur vliegen van de familie naar Thailand laten gaan voor verpleging? Gebeurt er iets dan ben je mogelijk te laat om afscheid te nemen. Nog los van commentaar uit jouw familie- en vriendenkring dat je je ouwelui toch maar lekker ver weg hebt opgeborgen.....

Bron:
The Guardian

Meer lezen?

Chiang Mai Citylife. “Exporting the elderly”. https://www.chiangmaicitylife.com/cityl ... e-elderly/

Plaats reactie

Terug naar “Wonen en werken in Thailand”