Vóór 1968 bestond de phi krasue-geest in de Thaise cultuur alleen in mondelinge tradities en gefluister. Maar met de tekeningen van cartoonist Tawee Witsanukorn dat jaar was hij de eerste die haar het iconische zwevende vrouwenhoofd en bungelende ingewanden gaf en die afschuwelijke verschijning spookt nog steeds door.
Een Belgische docent aan de faculteit Communicatiekunsten van de Chulalongkorn University, Verstappen, 42, heeft er zijn persoonlijke kruistocht van gemaakt om de verloren erfenis van Thaise en Siamese strips aan het licht te brengen.
In "The Art of Thai Comics: A Century of Strips and Stripes" onderzoekt de Belgische academicus Nicolas Verstappen de weinig bekende en geschiedenis achter Thaise strips sinds 1900, en hoe de kunstvorm de populaire cultuur en de publieke opinie heeft gevormd.
Hij beweert dat Tawee's phi krasue-tekening cultureel op één lijn staat met de betekenis van Bram Stoker's "Dracula" bij het vormgeven van de vampier. Maar in tegenstelling tot 'Dracula' worden historisch belangrijke Thaise strips per kilo verkocht voor recycling of gewoon weggegooid.
"Gebrek aan aandacht - samen met moessons, overstromingen, boekenwurmen en het succes van goedkope illegale manga - leidde ertoe dat een hele artistieke vorm van expressie en de herinnering aan zijn meesters in de vergetelheid raakte", zei hij.

Nicolas Verstappen’s “The Art of Thai Comics.”
Bron full story by khaosodenglish