
De Barisan Revolusi Nasional (BRN) en het welles-nietes over de onderhandelingen
De tegenpartij van Thailand in de onderhandelingen heet volledig Barisan Revolusi Nasional Melayu Patani en in het Engels Patani Malayu National Revolutionary Front.
Onderhandelingen met Thailand lopen er sinds 2004 toen de krijgswet, oorlogsrecht, er van toepassing werd; het gebied bestaat uit de provincies Narathiwat, Patani/Pattani en Yala waar ongeveer 1,5 miljoen mensen wonen die in meerderheid moslim zijn. Het gebied is iets kleiner dan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland tezamen.
Die regio heeft een bewogen geschiedenis; heersers waren om beurten Siam en het koninkrijk Patani. Thailand (Siam) heeft het gebied in bezit sinds 1909 toen het onder druk van de Engelsen gebieden ruilde met Maleisië; Thailand kreeg er een goedkope lening bij om de spoorweg aan te leggen naar Bangkok.
Het gebied hoort gewoon niet bij Thailand
Qua cultuur, taal en religie hoort de regio niet bij Thailand; de bevolking is overwegend moslim en past beter bij buurland Maleisië. Maar vaak worden grenzen op een (militaire) tekentafel getrokken en mensen verhuizen niet snel massaal.
In 2004, onder de regering van de gevluchte eerste minister Thaksin, vinden de eerste aanslagen en gevechten plaats waarbij zowel de 'opstandelingen' van Barisan Revolusi Nasional als het Thaise leger zich schuldig maken aan schending van mensenrechten.
Vredesbesprekingen
In 2015 beginnen vredesbesprekingen tussen de Thaise overheid en een vertegenwoordiger van MARA Patani, een groepering die zegt alle vrijheidsbewegingen te vertegenwoordigen. MARA vaardigt naar de onderhandelingen af de Barisan Revolusi Nasional die de grootste gewapende groepering zegt te zijn in het gebied.
Hoofdonderhandelaar zijdens de Barisan Revolusi Nasional is de heer Sukree Hari die zich in 2019 terugtrekt om gezondheidsredenen; een opvolger is nog niet benoemd. Hij beschuldigt de Thaise overheid.
'De Thaise regering is niet serieus bezig dit conflict op te lossen. Ze hebben tot nu toe alleen maar onze tijd verspild om tijd te rekken. Wat we ook afspraken tijdens de gesprekken, Thailand weigerde steeds er een handtekening onder te zetten. Een voorstel tot een staakt-het-vuren is niet aanvaard en dus niet uitgevoerd.'
Thailand ziet de zaken anders. De Thaise onderhandelaars zijn van mening dat Barisan Revolusi Nasional lang niet alle vrijheidsstrijders vertegenwoordigt en er groepen zijn die buiten de BRN om aanslagen plegen.
'De opstandelingen zijn geen leger maar gewoon mensen uit de gemeenschap. Ze zijn overal en nergens. Nu staan ze rubber te tappen of hun beesten te voeren en even later plaatsen ze een bom of wisselen ze een vuurgevecht. We kunnen een cel oprollen maar de cellen kennen elkaar niet.'
Zesduizend doden
Dit is hetzelfde aantal als in 15 jaar opstand in Gaza en de Westbank maar het haalt niet voldoende aandacht van de internationale pers.
Volgens Thailands onderhandelaar, generaal Udomchai, lopen er nog steeds gesprekken met enkele groeperingen maar niet met Barisan Revolusi Nasional. 'Zij zijn onzichtbaar.' De Thaise onderhandelaars menen dat slechts tien procent van de opstandelingen door wil vechten en dat anderen de strijd willen staken.
Een columnist van BenarNews is van mening dat met het vertrek van Sukree Hari nu Thailand aan zet is om een andere hoofdonderhandelaar aan te wijzen en dan weer aan tafel te gaan vanuit de gedachte dat beide 'íjzervreters' dan zijn verdwenen. 'Een slecht vredesproces is altijd beter dan geen vredesproces.'
Bron:
Benar News; https://tinyurl.com/y6y8s5er