Foto, voor wie niet weet wat dat is:

Goudbrokaat en Thailand
Onlosmakelijk verbonden aan de Royal Khon Performance, de Khon dans (uitspraak khoon).
Een spectaculaire show die niet alleen de oude kunst van het kostuums en sieraden maken in leven houdt maar dit jaar een novum presenteert: de herleving van de aloude kunst van eigen goudbrokaat geweven zijde.
Eerst een stukje Khon dans:
http://www.youtube.com/watch?v=vXq4NBm8EyY
De Koningin heeft gevraagd de aloude kunst van goudbrokaat weven nieuw leven in de blazen in de bakermat van die nijverheid, de provincie Nakhon Sri Thammaraat, aan de oostkust naast de provincie Krabi.
De kunst is dan meer dan een eeuw verdwenen en het enige brokaat wordt nog gevonden in musea en in het Grand Palace. Voor de Khon dans werd decennialang brokaatzijde uit India gekocht.
De weefkunst van zijde met goudbrokaat
Zijde weven is heel normaal in Thailand. Moerbeibomen zijn er al eeuwen, we kennen allemaal het verhaal van de moerbeirups, en de fraaiste soorten zijde vind je overal in dit land.
De meest ervaren zijdewevers worden op de opdracht gezet en pakken het brokaatweven op dat na koning Rama VI langzaamaan is verdwenen.
Brokaatweven, ik lees ook wel metaalweven, is zijde met een gouden of zilveren draad er doorheen die schittering geeft. In katoen komt het ook voor en als ik de kussens van mijn sofa bekijk dan zit die draad er inderdaad in.
Speciale structuren
Enkele structuren en kledingstukken zijn voorbehouden aan de seniorleden van het Huis. Dat zijn de thong pha (voorkant van de kleding) en de kruai choeng, de ‘punt’ of kegelvormige afwerking.
Een weblink naar de ‘jongkraben’ ofwel geplooide sarong:
https://www.google.nl/search?q=jongkrab ... FW5CksM%3D
De oude kleurtechnieken worden weer aangeleerd en ook het weven en fixeren van de goud- en zilverdraden om de bijzondere motieven op hun plaats te krijgen.
Bijzonder is de pikul, een gepunte bloem die je vaak op tafel tegenkomt gesneden uit radijs en die met of zonder gebladerte in het goudbrokaat voorkomt.
https://www.google.nl/search?q=thai+pik ... zRi8h_E%3D
De provincie heeft nu twee grote centra voor deze weefkunst maar de kunst gaat nu heel Thailand door om de techniek levend te houden en omdat mensen er hun boterham mee verdienen.
Extra foto van een geldbuidel (1785 tot 1800):

(Wordt vervolgd)