De visserij, dus de visindustrie van Thailand, hangt misschien aan een zijden draadje. Vrijwel al de vis, garnalen en andere zeedieren, worden ge-exporteert naar het buitenland. De EU importeert voor meer dan helft van die export van Thailand.
Maar er is een donkere kant aan die visindustrie. De Thaise vissers namen het niet zo nauw met de internationale regels. Verboden vistechnieken werden gebruikt, de bemanning op die vissersboten waren vrijwel slaven en de Golf van Thailand dreigde leeg gevist te worden.
Thailand zelf nam weinig tot geen maatregelen tegen deze praktijken. Dus deed de EU dat dan maar. De EU gaf Thailand een "gele" kaart voor haar hele visserijindustrie. Ze gaf Thailand zes maanden tijd op orde op zaken te zetten. Dat gaf wel een schok voor de Thaise overheid. Want als de export naar de EU zou wegvallen, dan viel ook de hele visindustrie van Thailand in duigen.
Dus werden er allerlei maatregelen getroffen. Schepen moesten een cerificaat krijgen dat ze volgens de regels gingen vissen. De bemanning kreeg arbeidscontracten die gecontroleerd werden. En ook werd streng gecontroleerd op naleving van de regels.
Dat was voor de helft van de Thaise vissers tegen het zere been. Het zou hun inkomstenverlies opleveren en daar zat men niet op te wachten. Ruim 4.800 boten blijven dus aan de kade liggen, want die bleven achter in de naleving van de regels.
Uiteindelijk gingen de meeste vissers over op wettige vangmethodes, de bemanning kreeg redelijke arbeidscontracten en met de EU is afgesproken dat de EU-afgevaardigden in november een inspectie zal doen of alles volgens de regels gaat plaatsvinden. Komt die inspecteurs van de EU met een negatief rapport, dan krijgt Thailand een "rode" kaart en wordt de visexport van Thailand naar de EU stopgezet.
Waarschijnlijk zal dat niet zo'n vaart lopen want Thailand is toch behoorlijk geschrokken van die "gele" kaart die men kreeg. Wel is het behoorlijk gezichtsverlies voor de Thaise junta. Hetzelfde geldt voor die "gele" kaart over de luchtvaartveiligheid in Thailand van de in Thailand geregistreerde luchtvaartmaatschappijen. Daar komt binnenkort ook een rapport over. Is dat ook negatief, dan kunnen die maatschappijen niet meer buiten Thailand vliegen.
Thaise visindustrie en de EU
Moderator: Loempia
-
- Expat
- Berichten: 4681
- Lid geworden op: zaterdag 06 september 2008, 17:41
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 1387
- Lid geworden op: woensdag 07 januari 2009, 14:30
Re: Thaise visindustrie en de EU
Heel veel vis uit TH-ik weet niet hoeveel, komt helemaal niet uit die boten, maar uit visvijvers, die bvb garnalen kweken. Ik weet nog goed dat bij een grote overstroming rond Chantaburi ooit vele 100.000 van die shrimps het hazen-zee-pad kozen.......