Vis en zo...

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Vis en zo...

#1 Bericht door Gardensafari » donderdag 07 juli 2011, 09:13

Het leek mij wel leuk een draadje te openen over vis.
Het aardige aan Thailand is dat je heel veel vissen, schaal- en schelpdieren vers kunt kopen.
In het zuiden de zoutwateruitvoeringen, in het binnenland zoetwaterbeesten.

De familie van mijn vrouw woont dicht bij het grote stuwmeer tussen Saraburi en Lopburi.
En er zijn zoetwaterkrabben, zoetwaterkreeften, zoetwatermosselen en heel veel lekkere zoetwatervissen.
Het water in het stuwmeer is bovendien relatief goed van kwaliteit.
Laten we dit draadje gebruiken om meer te weten te komen over de vissen. Ook recepten zijn uiteraard welkom.
Of dit draadje wat wordt weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer.
Dat als algemene inleiding.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Vis en zo...

#2 Bericht door Gardensafari » donderdag 07 juli 2011, 09:14

De vrouw is net vertrokken naar haar werk.
Maar, zoals bijna dagelijks, heeft ze eerst gekookt.
Ik zie mijzelf dat nog niet doen: om 7:00 opstaan en meteen de keuken in...
Maar zij wel.
In Thailand heel gewoon, want de lokale monnik moet gevoederd worden.
Die rol heb ik op mij genomen :giggle:

Vandaag heeft ze pla salit gebakken.
In de toko te verkrijgen in de diepvries.
De visjes zijn niet zo heel groot.
Het vlees is een beetje droog en heel erg stevig.
Die dingen zijn heel lekker als maaltijd.
Maar je kunt ze ook prima als snack eten, bijvoorbeeld 's-avonds met een biertje of zoiets.

Welke soort het is weet ik niet.
Ik kom niet verder dan de familienaam: goerami, in het Nederlands.
Maar ja, daar zijn er bijna 100 van, variërend van heel kleine aquariumvisjes, tot grote, baarsachtige joekels.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Gebruikersavatar
vleespet
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1295
Lid geworden op: maandag 03 augustus 2009, 16:28
Locatie: nijmegen/khorat

Re: Vis en zo...

#3 Bericht door vleespet » donderdag 07 juli 2011, 13:26

Gardensafari schreef:Het leek mij wel leuk een draadje te openen over vis.
Het aardige aan Thailand is dat je heel veel vissen, schaal- en schelpdieren vers kunt kopen.
In het zuiden de zoutwateruitvoeringen, in het binnenland zoetwaterbeesten.

De familie van mijn vrouw woont dicht bij het grote stuwmeer tussen Saraburi en Lopburi.
En er zijn zoetwaterkrabben, zoetwaterkreeften, zoetwatermosselen en heel veel lekkere zoetwatervissen.
Het water in het stuwmeer is bovendien relatief goed van kwaliteit.
Laten we dit draadje gebruiken om meer te weten te komen over de vissen. Ook recepten zijn uiteraard welkom.
Of dit draadje wat wordt weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer.
Dat als algemene inleiding.
Goed idee Hans,ik doe mee

Deze is zelfs voor een niet hobbykok heel gemakkelijk te maken,en super lekker bij een biertje of wijntje.


zeevruchten tappas in bierdeeg.

neem 2 vis filets (snij deze in hapklare brokken)wat mosselen,inktvisringen en garnalen
Maak een marinade van citroensap,zwarte peper,zout en mosterd,goed vermengen en daarna de vis mee inwrijven.
Afgedekt een uurtje in de koelkast laten staan.

Nu het bierdeeg:een kom met 200gram bloem,daar gooien we één eiwit,wat peper en zout en een half flesje bier in (let op:de andere helft niet weg gooien)
Even goed kloppen tot de klontjes eruit zijn.

De wok opzetten met de olie en de andere helft van het bier opdrinken.

Zo de olie is heet genoeg,de zeevruchten door het beslag halen en frituren tot het goudbruin is,eruit halen en laten liggen op een schaal met keukenpapier,serveren met een whisky coctailsaus of knoflooksaus en wat schijfjes citroen.

Oh ja en vergeet het biertje of wijntje niet. :thumbsup:
iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.Thé Lau

Mart
Erelid
Erelid
Berichten: 7282
Lid geworden op: dinsdag 16 augustus 2005, 16:46
Locatie: Nong Hang - Kuchinarai - Kalasin

Re: Vis en zo...

#4 Bericht door Mart » donderdag 07 juli 2011, 14:03

Hans de zoutwateruitvoeringen zijn niet alleen in het zuiden.
In Cha-am ontdekte we - bij toeval - enige TONG bij een visboer.
Ik vertelde mijn vrouw dat ik daar wel trek in had.
De visboer vertelde dat normaal deze vis weer overboord wordt gegooid, omdat de Thais die vis niet eten.
Mijn kennis van de Thaise taal was nog onvoldoende, dus mijn vrouw fungeerde als tolk.
De visboer was bereidt om enige kilo's te bestellen bij de vissers.

Om een lang verhaal kort te maken.
Tien jaar lang - in het toeristen seizoen - hebben we op elke vrijdag avond een visavond georganiseerd. Men moest vooraf intekenen, want we wilde maximaal 30 gasten van vis voorzien.
Op vrijdag kwam de aanvoer, meestal wat meer, - maar we hadden een zeer grote diepvriezer - en werden er ruim 100 tongen schoongemaakt, gevild ... en dat is een rot klus. !! .
Omstreeks 19.00 uur als de eerste gasten aankwamen, gingen 4 keuken prinsessen onder leiding van mijn vrouw aan de slag.
Roomboter kochten we in, in 10 kg pakken. Citroenen waren al gesneden.
Ook de salades waren reeds samengesteld, wat dressing en gelijk met de frites en vis op tafel.

Dat is voorbij, maar periodiek ga ik toch maar weer - na een telefoontje - naar de visboer, en breng dan pakweg 10 kg Tong mee. Schoonmaken en in de diepvriezer.

Regelmatig zijn we wel ergens in een shopping mall, regelmatig zien we daar tong liggen.

Even vragen of ze PLA LIN MA hebben, zo ja, de hele voorraad gaat mee naar huis.

En vergeet niet, vis moet zwemmen in .... een goed glas witte wijn :? Proost
Was het maar waar dat ....................
dat iedereen gelukkig was

Gebruikersavatar
vleespet
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1295
Lid geworden op: maandag 03 augustus 2009, 16:28
Locatie: nijmegen/khorat

Re: Vis en zo...

#5 Bericht door vleespet » donderdag 07 juli 2011, 14:37

Gardensafari schreef:Het leek mij wel leuk een draadje te openen over vis.
Het aardige aan Thailand is dat je heel veel vissen, schaal- en schelpdieren vers kunt kopen.
In het zuiden de zoutwateruitvoeringen, in het binnenland zoetwaterbeesten.

De familie van mijn vrouw woont dicht bij het grote stuwmeer tussen Saraburi en Lopburi.
En er zijn zoetwaterkrabben, zoetwaterkreeften, zoetwatermosselen en heel veel lekkere zoetwatervissen.
Het water in het stuwmeer is bovendien relatief goed van kwaliteit.
Laten we dit draadje gebruiken om meer te weten te komen over de vissen. Ook recepten zijn uiteraard welkom.
Of dit draadje wat wordt weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer.
Dat als algemene inleiding.
Hans ik neem aan dat je met dat stuwmeer Lam Ta Khong bedoeld?
Een kennis van mij vertelde dat er in verschillende thaise meren de australische Barramundi is uitgezet,maar ik weet niet of dat ook daar het geval is.
Zou jij eens via je schoonfamily kunnen vragen of dit het geval is ?
iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.Thé Lau

Gebruikersavatar
Ben
Expat
Expat
Berichten: 6487
Lid geworden op: zondag 01 mei 2005, 15:44
Locatie: Bangkok

Re: Vis en zo...

#6 Bericht door Ben » donderdag 07 juli 2011, 15:20

vleespet schreef:
Gardensafari schreef:Het leek mij wel leuk een draadje te openen over vis.
Het aardige aan Thailand is dat je heel veel vissen, schaal- en schelpdieren vers kunt kopen.
In het zuiden de zoutwateruitvoeringen, in het binnenland zoetwaterbeesten.

De familie van mijn vrouw woont dicht bij het grote stuwmeer tussen Saraburi en Lopburi.
En er zijn zoetwaterkrabben, zoetwaterkreeften, zoetwatermosselen en heel veel lekkere zoetwatervissen.
Het water in het stuwmeer is bovendien relatief goed van kwaliteit.
Laten we dit draadje gebruiken om meer te weten te komen over de vissen. Ook recepten zijn uiteraard welkom.
Of dit draadje wat wordt weet ik niet, maar dat zien we dan wel weer.
Dat als algemene inleiding.
Hans ik neem aan dat je met dat stuwmeer Lam Ta Khong bedoeld?
Een kennis van mij vertelde dat er in verschillende thaise meren de australische Barramundi is uitgezet,maar ik weet niet of dat ook daar het geval is.
Zou jij eens via je schoonfamily kunnen vragen of dit het geval is ?
Pasak Jolasid Dam

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Vis en zo...

#7 Bericht door Gardensafari » donderdag 07 juli 2011, 16:40

Vleespet je hebt me weer werk bezorgd :twisted

hieronder twee Google-kaartjes, maar met een andere invalshoek:

AfbeeldingAfbeelding

Als ik Google goed begrijp, dan ligt Lam Tha Kong in de provincie Nakhon Ratchasima.
Mijn vrouw komt uit Wang Muang, dat is provincie Saraburi.
Het onderste puntje van het stuwmeer waar ik het over heb ligt in de provincie Saraburi, het grootste gedeelte in de provincie Lopburi.

Als ik op bovenstaande kaartjes kijk, dan denk ik dat jij het hebt over het wat kleinere stuwmeer rechts op de kaart.
Ik heb het over het grotere stuwmeer links op de kaart.
Mijn schoonfamilie woont dus dicht bij de Pasak Jolasitdam.
Een toeristische trekpleister, maar dan wel alleen voor Thai.
Voor farang is er geen flikker te beleven.
Wel een paar zeer goede visrestaurants met vele soorten zoetwatervis, -krabben, -kreeften en -garnalen.

Ik wil best via mijn schoonfamilie eens informeren, maar ik ken het antwoord geloof ik al: pla krapong komt zeker voor in het stuwmeer.
In Wang Muang wordt hij vaak bereid als een red snapper: met kruiden en andere lekkernijen besmeerd wordt hij geroosterd.
En er zitten alleen wat heel grote graten in, maar bijna geen kleine prikkertjes.
Eén van mijn lievelingsgerechten in Thailand.
Maar het kan zijn dat ik nu twee soorten door elkaar haal.
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Gebruikersavatar
vleespet
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1295
Lid geworden op: maandag 03 augustus 2009, 16:28
Locatie: nijmegen/khorat

Re: Vis en zo...

#8 Bericht door vleespet » donderdag 07 juli 2011, 20:32

Hans bedankt,ik bedoel inderdaad het rechtse kleinere meer.
De vis die ik bedoel kan zo'n 2 meter groot worden en is voor sportvissers een droomvangst.

Dus dat zal wel niet dezelfde zijn,deze past niet zo goed op een bordje.

:asian22:
iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.Thé Lau

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Vis en zo...

#9 Bericht door Gardensafari » donderdag 07 juli 2011, 20:53

The record for the biggest line caught Barramundi is 44.6 kg at Lake Monduran QLD (December 2010).
Wat als pla kratong op je bordje komt zijn gekweekte exemplaren. En ja, die houdt men klein. Ze moeten wel op een bordje passen, natuurlijk.
Overigens kun je de vis aan de Thaise kust ook tegenkomen.
Hij leeft namelijk zowel in zout als in zoet water...

Dus ik denk wel dat het de vis is die jij bedoelt.
Maar of hij ook voorkomt in Lam Ta Khong Reservoir, dat weet ik niet...Afbeelding
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Gebruikersavatar
dirk
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 707
Lid geworden op: maandag 30 mei 2005, 16:56
Locatie: Phayao
Contacteer:

Re: Vis en zo...

#10 Bericht door dirk » donderdag 07 juli 2011, 21:59

vleespet schreef:
Een kennis van mij vertelde dat er in verschillende thaise meren de australische Barramundi is uitgezet,maar ik weet niet of dat ook daar het geval is.
Vorig jaar nog Baramundi gevangen in Kwan Phayao, komen ook voor in diverse stuwmeren.
Ze kunnen 2 meter lang worden, misschien dat ze 100 jaar geleden die maat hadden, nu veel overbevissing.
De Baramundi's die ik gevangen heb waren rond 50/60 cm, prachtige sportvis.
Van de Baramundi's werden filetjes gemaakt, heerlijk.


Afbeelding
Als we ooit terug in de tijd kunnen reizen, waarom worden we dan nog niet bezocht door mensen uit de toekomst?

Gebruikersavatar
Gardensafari
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5592
Lid geworden op: zondag 01 maart 2009, 21:20
Locatie: Veel te weinig: Saraburi
Contacteer:

Re: Vis en zo...

#11 Bericht door Gardensafari » donderdag 07 juli 2011, 23:41

Eens even met de vrouw gesproken.
En zoals ik al dacht, snap ik er weer eens niets van.
Hopelijk nu iets meer.

De vis die in Wang Muang klaargemaakt wordt als een red snapper (dus met een iets zoete coating) is pla nin, oftewel witte tilapia, of pla taptim, oftewel rode tilapia.
Buitengewoon lekker op die manier klaargemaakt. Volgens mijn vrouw is pla taptim veel lekkerder, maar ook veel duurder.
De rode tilapia heb ik in Nederland nog niet gezien (of ik heb er overheen gekeken).
De witte is volop verkrijgbaar, zowel vers als diepvries.
Dus ik ga er maar een paar inslaan en kijken of ze dat hier in Nl. ook kan maken op "oma's" wijze.
Oma tussen "", want die heeft ze waarschijnlijk nooit gezien...
Knor, knor,

Hans

Steeds vaker wordt in Nederland Dr. Oetker uitgesproken als "Dr. Utker". Ik hoop dat ze dat met koetjesrepen niet gaan doen.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: Vis en zo...

#12 Bericht door jumbo » vrijdag 08 juli 2011, 02:00

Pla tub tim als pla tod prik gratiyum... heerlijk met een prik pla sausje of
'tjolo tjolo' de indische wijze eten.
Sausje voor tjolo tjolo is ketjap, azijn, gesnipperde lombok/ratiw en een fijn gesnipperd uitje.

Wat vis op het bord, met de rechter hand tot een klompje maken met wat rijst en dan in de saus, hup naar binnen... Tjolo Tjolo...
Linkerhand voor het bier schoon houden...

Greenthaiway zal het nog wel kennen, maar ja die is overgelopen :lol:
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Gebruikersavatar
Jim
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 6941
Lid geworden op: zaterdag 21 mei 2005, 08:49
Locatie: Planet Earth

Re: Vis en zo...

#13 Bericht door Jim » vrijdag 08 juli 2011, 04:32

pla kapong nung manau (gestoomde kapong met limoen) is toch wel mijn favoriet en het is altijd weer leuk als de ober(ster) een paar keer terug komt om aan m'n vrouw te vragen of ik echt wel zo heet kan eten :)
Als je het echt niet meer weet, dan brabbel je maar iets over de “deep state”

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”