rode curry

Thaise keuken.
Moderators: Chang, Patriot, Broom

Moderator: Loempia

Plaats reactie
Bericht
Auteur
Dollar07
komt net kijken
komt net kijken
Berichten: 2
Lid geworden op: maandag 12 februari 2007, 14:23

rode curry

#1 Bericht door Dollar07 » donderdag 13 januari 2011, 11:23

Ik heb hier de rode currypatsta van Mae Ploy .

Heb eergisteren eens een rodecurrysaus gemaakt.

Sjalotjes aangestoofd in de pan , dan de cocoscream erin te samen met de vissaus en de look , dan de rode currypasta erin gedaan .

Als laatste een beetje suiker en wat citroensap.

Coriander ben ik vergeten .

Mijn rode currysaus smaakte wel , maar had een bittere smaak.

Zou dit kunnen liggen aan de rode currypasta ?

Ik heb vroeger eens die rode currypasta gaan halen van een ander merk en deze was niet bitter .

Misschien had ik eerst de rode curyypasta wat moeten aanbakken voor ik de cocoscream erin deed .

Graag wat raad ?

Dank U !

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: rode curry

#2 Bericht door elst99 » donderdag 13 januari 2011, 14:42

Eerst de rode curry zachtjes met de ui en evt. knoflook aanbakken en dan pas de cocoscream erbij! Zo doe ik het! En dan pas op smaak maken met evt vissaus en suiker.
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

Borowolf
Standaard Lid
Standaard Lid
Berichten: 794
Lid geworden op: zondag 17 oktober 2010, 08:05
Locatie: Chiang Mai

Re: rode curry

#3 Bericht door Borowolf » donderdag 13 januari 2011, 14:58

Ik heb even over de rug van mijn dame meegekeken. Ze doet het zo (ze maakte Matsaman):
1. Klein laagje bean oil in de pan
2. Pakje Curry in de pan op half vuur onder bijvoegen van klein beetje melk
Het geheel een beetje prakken(?)
3. Al snel kip toevoegen (de curry is dan nog niet vloeibaar)
Kip omscheppen cq bakken
4. Beetje extra bean oil en melk erbij totdat de curry een beetje vloeibaar wordt
Een poosje omscheppen
5. Voeg nu de rest van de coconut melk toe (evt aangelengd met water als je niet te vet wil worden)
De saus is nu echt vloeibaar
6. Voeg theelepel vissaus toe
7. Voeg 6 theelepels suiker toe
8. Proef of het goed is. Zo niet maak op smaak
9. Laat 5-10 minuten pruttelen totdat kip gaar is
10. Voeg aardappels toe en laat 15-20 minuten koken eventueel onder toevoeging van water totdat aardappels gaar zijn.

Succes.
[|)
De hel is op het moment leeg. Alle duivels zitten op aarde.

Dollar07
komt net kijken
komt net kijken
Berichten: 2
Lid geworden op: maandag 12 februari 2007, 14:23

Re: rode curry

#4 Bericht door Dollar07 » donderdag 13 januari 2011, 16:22

O.K

Bedankt hoor !

Gebruikersavatar
Ben
Expat
Expat
Berichten: 6487
Lid geworden op: zondag 01 mei 2005, 15:44
Locatie: Bangkok

Re: rode curry

#5 Bericht door Ben » donderdag 13 januari 2011, 18:31

Borowolf schreef:Ik heb even over de rug van mijn dame meegekeken. Ze doet het zo (ze maakte Matsaman):
1. Klein laagje bean oil in de pan
2. Pakje Curry in de pan op half vuur onder bijvoegen van klein beetje melk
Het geheel een beetje prakken(?)
3. Al snel kip toevoegen (de curry is dan nog niet vloeibaar)
Kip omscheppen cq bakken
4. Beetje extra bean oil en melk erbij totdat de curry een beetje vloeibaar wordt
Een poosje omscheppen
5. Voeg nu de rest van de coconut melk toe (evt aangelengd met water als je niet te vet wil worden)
De saus is nu echt vloeibaar
6. Voeg theelepel vissaus toe
7. Voeg 6 theelepels suiker toe
8. Proef of het goed is. Zo niet maak op smaak
9. Laat 5-10 minuten pruttelen totdat kip gaar is
10. Voeg aardappels toe en laat 15-20 minuten koken eventueel onder toevoeging van water totdat aardappels gaar zijn.

Succes.
[|)
Ze is de pinda's vergeten ;) :idea:

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: rode curry

#6 Bericht door jumbo » vrijdag 14 januari 2011, 01:49

Borowolf schreef:Ik heb even over de rug van mijn dame meegekeken. Ze doet het zo (ze maakte Matsaman):
[|)

Massaman, een moslim gerecht, in indonesie bekend als ajam besengek
je kan de kruiden zelf eenvoudig toevoegen en geen curry/boemboe gebruiken
en dan is het tien keer zo lekker
Maar goed, dan moet de dame naast alle ander vormen ook een 'keuken' prinses zijn
of willen zijn.
Ik kook graag en gebruik maar zeer weinig de pakjes kant- en klare sauzen.
Verse kruiden en toevoegen of weglaten van beminde of onbeminde kruiden maakt het
soms lekkerder...
Zelfs de kokosmelk maar ik liever zelf en dus wat zoeter, enak enak dari kokki djawa :D
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Borowolf
Standaard Lid
Standaard Lid
Berichten: 794
Lid geworden op: zondag 17 oktober 2010, 08:05
Locatie: Chiang Mai

Re: rode curry

#7 Bericht door Borowolf » vrijdag 14 januari 2011, 03:13

hm, ik begin nu toch een "beetje erg veel" aan je te twijfelen.
Ik ken mensen die melk kunnen maken. Ik ken er zelfs heel veel.
Maar kokosmelk?
En dan ook nog door iemand die, dacht ik, van het mannelijk geslacht is?

Vraag me dan ook af waar die kokosnoten dan groot groeien aan zo iemand?
En hoe dat er uit ziet. Fototje?

Kortom, zeer twijfelachtige bijdrage. Niet serieus te nemen. :mrgreen: :mrgreen:
De hel is op het moment leeg. Alle duivels zitten op aarde.

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: rode curry

#8 Bericht door jumbo » vrijdag 14 januari 2011, 05:00

hehehehehe

maar om je nieuwsgierigheid en, zo te lezen, wellicht ook wat anders te bevredigen... :lol:

Ik koop geschraapte kokos van de versmarkt en warm dat op en dan door de zeef
zelfs lekkerde dan 'Aroi' brand... althans volgens de Thaise familie.
Uiteraard komt dat door het zoetere effect van deze bereidingswijze...

de gewone kokosmelk hier is niet te vergelijken met santen bijvoorbeeld wat in de Indische keuken wordt gebruikt.
Daar kan je cocktails mee maken, met die melk hier niet, vraag maar aan een van de forumleden, kwa proefkonijn... :D :D :D

IK heb geleerd (bewezen) dat de liefde van de vrouw ook heel vaak door de maag gaat...
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Borowolf
Standaard Lid
Standaard Lid
Berichten: 794
Lid geworden op: zondag 17 oktober 2010, 08:05
Locatie: Chiang Mai

Re: rode curry

#9 Bericht door Borowolf » vrijdag 14 januari 2011, 10:13

Weer wat geleerd. Bedankt.
De hel is op het moment leeg. Alle duivels zitten op aarde.

elst99
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 5117
Lid geworden op: maandag 19 mei 2008, 12:30

Re: rode curry

#10 Bericht door elst99 » vrijdag 14 januari 2011, 12:37

Hebben het hier maar slecht, er is in geen winkel nog cocosmelk meer te koop!
Men zegt vanwege de overstromingen van het laatste jaar. Maar er is niet aan te komen.
Jumbo, als je de geschraapte cocos op de markt koopt, moet je dat dan verdunnen en dan warm maken? Zoals in Nederland met de gedroogde cocos?
Je moet niet alles geloven wat ze over me zeggen, het is allemaal veel erger!

Mart
Erelid
Erelid
Berichten: 7282
Lid geworden op: dinsdag 16 augustus 2005, 16:46
Locatie: Nong Hang - Kuchinarai - Kalasin

Re: rode curry

#11 Bericht door Mart » vrijdag 14 januari 2011, 16:18

elst99 schreef:Hebben het hier maar slecht, er is in geen winkel nog cocosmelk meer te koop!
Stuur maar even een PB met NAW, dan brengt de postduif een dezer dagen wel een doosje vol :lol:
Was het maar waar dat ....................
dat iedereen gelukkig was

Mart
Erelid
Erelid
Berichten: 7282
Lid geworden op: dinsdag 16 augustus 2005, 16:46
Locatie: Nong Hang - Kuchinarai - Kalasin

Re: rode curry

#12 Bericht door Mart » vrijdag 14 januari 2011, 16:25

Massaman.
Ingredients:
• 1 to 1.5 lbs. (0.6 kg) chicken pieces
• 1-2 potatoes, chopped into bite-size chunks
• 1 14 oz.(400 ml.) can coconut milk
• 1/2 cup chicken stock
• 1 large carrot, sliced
• 6 'sticks' okra, chopped, or 1/2 to 1 cup green beans
• optional: whole red chilies, dried or fresh
• 2 bay leaves
• 1/2 tsp. whole cumin
• garnish: fresh coriander and roasted peanuts
• PASTE:
• 1/4 cup roasted unsalted peanuts
• 1 shallot OR 1/4 cup purple onion, chopped
• 1 fresh red chili OR 3/4 tsp. dried crushed chili, to taste
• 2 Tbsp. minced lemongrass (fresh, frozen, or bottled)
• 1 thumb-size piece galangal OR ginger, thinly sliced
• 1 tsp. tamarind paste, OR substitue 1.5 Tbsp. lime juice
• 3 cloves garlic
• 1/2 tsp. turmeric
• 1/2 tsp. ground coriander
• 1/2 tsp. fennel
• 1/4 tsp. cardamom (or substitute cinnamon)
• 1 Tbsp. palm sugar OR brown sugar
• 3/4 tsp. shrimp paste
• 1 Tbsp. fish sauce
Preparation:
• Place all 'Paste' ingredients in a food processor or chopper and blitz to create a fragrant Thai curry paste. If needed, add 2-3 Tbsp. coconut milk to help blend ingredients. You can also use a pestle & mortar, pounding dry ingredients together, then stirring in wet ingredients.
• Heat a wok or large frying pan over medium-high heat. Add a drizzle of vegetable oil, then add the paste you just made. Stir-fry paste 1 minute to release the fragrance.
• Add coconut milk and stir. Bring to a boil. Add chicken, potato, carrot and okra (if using).
• Add stock, plus bay leaves and whole chilies (if using). If you used fresh lemongrass, add the leftover (upper) stalks as well. Stir well and bring to a light boil.
• Reduce heat to a simmer and cover curry. Simmer for 45 minutes to 1 hour, stirring ocassionally, or until both chicken and vegetables are well cooked. Alternatively, you can transfer everything to a covered casserole dish and bake for 1 hour at 350 degrees.
• When chicken is done, add the whole cumin seeds and stir them into the hot curry. Remove from heat and taste-test, adding more fish sauce if not salty or flavorful enough. If too spicy for your taste, add more coconut milk. If you'd like a stronger sweet-sour flavor, add another 1/2 to 1 tsp. tamarind paste, plus 1/2 to 1 Tbsp. brown sugar.
• Serve the curry with toppings of fresh coriander and whole peanuts. Serve with plain steamed rice,
Was het maar waar dat ....................
dat iedereen gelukkig was

Gebruikersavatar
jumbo
Expat
Expat
Berichten: 11600
Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
Locatie: Cha-am

Re: rode curry

#13 Bericht door jumbo » zaterdag 15 januari 2011, 03:55

elst99 schreef:Hebben het hier maar slecht, er is in geen winkel nog cocosmelk meer te koop!
Men zegt vanwege de overstromingen van het laatste jaar. Maar er is niet aan te komen.
Jumbo, als je de geschraapte cocos op de markt koopt, moet je dat dan verdunnen en dan warm maken? Zoals in Nederland met de gedroogde cocos?

krek mevrouw!
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum

Duncan
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 1356
Lid geworden op: zondag 10 oktober 2010, 03:19

Re: rode curry

#14 Bericht door Duncan » maandag 23 mei 2011, 22:43

En vergeet de Kaeng niet, red curry is heel makkelijk tot Kaeng Paneng om te toveren en dan wordt het nog smakelijker ( mening ).
( voor wie Kaeng niet kent, Kaeng zijn een soort harde, grote groene bessen - ze zien eruit als grote doperwten, maar ze smaken donkerder en minder fris - die je langs de weg van de struiken plukt of voor 10 baht in een zakje op de markt koopt ).

Gebruikersavatar
joepattaya
Expat
Expat
Berichten: 4115
Lid geworden op: vrijdag 27 april 2007, 04:39
Locatie: Sofia - Bulgarije

Re: rode curry

#15 Bericht door joepattaya » dinsdag 24 mei 2011, 02:45

Mart schreef:Massaman.
Ingredients:
• 1 to 1.5 lbs. (0.6 kg) chicken pieces
• 1-2 potatoes, chopped into bite-size chunks
• 1 14 oz.(400 ml.) can coconut milk
• 1/2 cup chicken stock
• 1 large carrot, sliced
• 6 'sticks' okra, chopped, or 1/2 to 1 cup green beans
• optional: whole red chilies, dried or fresh
• 2 bay leaves
• 1/2 tsp. whole cumin
• garnish: fresh coriander and roasted peanuts
• PASTE:
• 1/4 cup roasted unsalted peanuts
• 1 shallot OR 1/4 cup purple onion, chopped
• 1 fresh red chili OR 3/4 tsp. dried crushed chili, to taste
• 2 Tbsp. minced lemongrass (fresh, frozen, or bottled)
• 1 thumb-size piece galangal OR ginger, thinly sliced
• 1 tsp. tamarind paste, OR substitue 1.5 Tbsp. lime juice
• 3 cloves garlic
• 1/2 tsp. turmeric
• 1/2 tsp. ground coriander
• 1/2 tsp. fennel
• 1/4 tsp. cardamom (or substitute cinnamon)
• 1 Tbsp. palm sugar OR brown sugar
• 3/4 tsp. shrimp paste
• 1 Tbsp. fish sauce
Preparation:
• Place all 'Paste' ingredients in a food processor or chopper and blitz to create a fragrant Thai curry paste. If needed, add 2-3 Tbsp. coconut milk to help blend ingredients. You can also use a pestle & mortar, pounding dry ingredients together, then stirring in wet ingredients.
• Heat a wok or large frying pan over medium-high heat. Add a drizzle of vegetable oil, then add the paste you just made. Stir-fry paste 1 minute to release the fragrance.
• Add coconut milk and stir. Bring to a boil. Add chicken, potato, carrot and okra (if using).
• Add stock, plus bay leaves and whole chilies (if using). If you used fresh lemongrass, add the leftover (upper) stalks as well. Stir well and bring to a light boil.
• Reduce heat to a simmer and cover curry. Simmer for 45 minutes to 1 hour, stirring ocassionally, or until both chicken and vegetables are well cooked. Alternatively, you can transfer everything to a covered casserole dish and bake for 1 hour at 350 degrees.
• When chicken is done, add the whole cumin seeds and stir them into the hot curry. Remove from heat and taste-test, adding more fish sauce if not salty or flavorful enough. If too spicy for your taste, add more coconut milk. If you'd like a stronger sweet-sour flavor, add another 1/2 to 1 tsp. tamarind paste, plus 1/2 to 1 Tbsp. brown sugar.
• Serve the curry with toppings of fresh coriander and whole peanuts. Serve with plain steamed rice,
Oftewel: Afbeelding

Plaats reactie

Terug naar “Thaise keuken”