In 2019 verwacht Nederland met een 18-tal landen, w.o. ook Thailand (verder) te onderhandelen. Om welke landen het gaat heb ik uitgewerkt in het hierna opgenomen overzicht. Daar heb ik enkele bijzonderheden aan toegevoegd.
Doel van de onderhandelingen is een nieuw of gewijzigd belastingverdrag, waarin opgenomen afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds dubbel belasting wordt geheven en anderzijds dat er in het geheel geen belasting wordt geheven. Dit wordt bewerkstelligd door de heffingsrechten tussen Nederland en het betreffende andere land te verdelen en door in belastingverdragen antimisbruik bepalingen op te nemen om de risico’s op onbedoelde niet-heffing en misbruik te beperken.

Verdragsonderhandelingen kunnen meerdere jaren beslaan. Ik verwacht dat daar zeker het geval zal zijn voor wat betreft de onderhandelingen met Frankrijk (is thans wel een zeer oud verdrag) en België. Voor wat Thailand betreft moet al gauw gerekend worden op een doorlooptijd van 3 à 4 jaren.
Opvallend is dat er ook weer onderhandeld wordt met Curaçao, terwijl de thans van kracht zijnde Rijkswet pas op 1 januari 2016 in werking is getreden. Mogelijk wil Nederland het overgangsrecht t.a.v. particuliere pensioenen en waarbij het heffingsrecht voor veel reeds ingegane uitkeringen aan Curaçao is toegewezen, wijzigen en dit recht alsnog terughalen naar Nederland.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is het Nederlandse beleid erop gericht om de heffing over particuliere pensioenen en lijfrente-uitkeringen weer zoveel mogelijk naar Nederland te halen. Dit zal zeker ook gelden voor sociale zekerheidsuitkeringen, w.o. de AOW-uitkering. Zie in dat verband het op 1 januari 2019 inwerking getreden nieuwe Verdrag met Zambia.
In de met Thailand te voeren onderhandelingen zal dan ook zeker het terughalen naar Nederland van de heffing over particuliere pensioenen en lijfrente-uitkeringen hoog op de agenda staan.
Ook het ontbreken van een verdragsbepaling in een drietal verdragen, waaronder Thailand, ter zake van sociale zekerheidsuitkeringen en waardoor er thans sprake is van dubbele heffing, zal aan de orde komen.
Zie voor de volledige publicatie:
Ministerie van Financien, 19 februari 2019
https://www.rijksoverheid.nl/ministerie ... en-in-2019