Thaise kiprecepten
Moderator: Loempia
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Thaise kiprecepten
Thaise gebraden kip
Voor 4 personen
Bereidingstijd anderhalf uur.
Ingrediënten
2 rode pepers (bird's eye), gehalveerd en ontdaan van zaad
150 g santen
geraspte schil en sap van 2 limoenen, plus 2 limoenen, in schijfjes
25 g verse koriander
1½ kg kip
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Maal de rode pepers, santen, het limoenraspsel en -sap en de koriander in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Maak het vel aan de bovenkant van de kip wat losser en druk de wijs- en middelvinger eronder zodat er een zakje ontstaat. Maak twee inkepingen in de bouten.
Druk het grootste deel van de pasta in het zakje onder het vel en wrijf de resterende pasta over de bouten.
Leg de schijfjes limoen onder in een braadslee en leg de kip erop. Leg een vel aluminiumfolie erover en braad de kip 40 minuten in de oven. Neem hem uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en bedruip de kip. Zet de kip weer in de oven en braad hem onafgedekt nog eens 30-40 minuten; bedruip de kip in die tijd af en toe. Neem de kip uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen.
Verdeel de kip over vier warme borden.
Voor 4 personen
Bereidingstijd anderhalf uur.
Ingrediënten
2 rode pepers (bird's eye), gehalveerd en ontdaan van zaad
150 g santen
geraspte schil en sap van 2 limoenen, plus 2 limoenen, in schijfjes
25 g verse koriander
1½ kg kip
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Maal de rode pepers, santen, het limoenraspsel en -sap en de koriander in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Maak het vel aan de bovenkant van de kip wat losser en druk de wijs- en middelvinger eronder zodat er een zakje ontstaat. Maak twee inkepingen in de bouten.
Druk het grootste deel van de pasta in het zakje onder het vel en wrijf de resterende pasta over de bouten.
Leg de schijfjes limoen onder in een braadslee en leg de kip erop. Leg een vel aluminiumfolie erover en braad de kip 40 minuten in de oven. Neem hem uit de oven, verwijder de aluminiumfolie en bedruip de kip. Zet de kip weer in de oven en braad hem onafgedekt nog eens 30-40 minuten; bedruip de kip in die tijd af en toe. Neem de kip uit de oven en laat hem 5 minuten afkoelen.
Verdeel de kip over vier warme borden.
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Thaise kiprecepten
Thaise kip met curry in een mandje van bananenblad
8 personen
Bereidingstijd een uurtje
Ingrediënten
2 mooie bananenbladeren
250 g kipfilet, in kleine blokjes
3 eetlepels rode currypasta
7 blaadjes kafferlimoen (djeroek poeroet), fijngesneden
800 ml kokosmelk
3 eetlepels palmsuiker
3 eetlepels Thaise vissaus (nam pla)
2 takjes Thais basilicum
8 grote rauwe garnalen zonder kop, gepeld
1 verse rode Spaanse peper, fijngesneden
Bereiden
Maak eerst de kleine mandjes: snijd 8 cirkels met een doorsnee van 15 cm uit de bananenbladeren. Leg 2 rondjes op elkaar. Vouw de 4 zijkanten recht omhoog en zet ze met nietjes vast om een vierkant mandje te krijgen. Knip de randen bij.
Meng in een kom de kip, rode currypasta en 5 fijngesneden blaadjes kafferlimoen. Voeg een paar eetlepels kokosmelk aan dit mengsel toe om het meer consistentie te geven. Doe dan de palmsuiker en de vissaus erbij en meng alles goed. Kook de rest van de kokosmelk in een steelpan in om hem smeuïger te maken.
Leg in elk mandje 2 tot 3 blaadjes Thais basilicum en schep er een flinke eetlepel kipvulling op. Leg daarop een garnaal. Schenk er tot slot een beetje ingedikte kokosmelk over en strooi er wat fijngesneden peper en de rest van de fijngesneden blaadjes kafferlimoen over.
Stoom de mandjes in ongeveer 15 minuten gaar. Geef er Thaise rijst bij.
8 personen
Bereidingstijd een uurtje
Ingrediënten
2 mooie bananenbladeren
250 g kipfilet, in kleine blokjes
3 eetlepels rode currypasta
7 blaadjes kafferlimoen (djeroek poeroet), fijngesneden
800 ml kokosmelk
3 eetlepels palmsuiker
3 eetlepels Thaise vissaus (nam pla)
2 takjes Thais basilicum
8 grote rauwe garnalen zonder kop, gepeld
1 verse rode Spaanse peper, fijngesneden
Bereiden
Maak eerst de kleine mandjes: snijd 8 cirkels met een doorsnee van 15 cm uit de bananenbladeren. Leg 2 rondjes op elkaar. Vouw de 4 zijkanten recht omhoog en zet ze met nietjes vast om een vierkant mandje te krijgen. Knip de randen bij.
Meng in een kom de kip, rode currypasta en 5 fijngesneden blaadjes kafferlimoen. Voeg een paar eetlepels kokosmelk aan dit mengsel toe om het meer consistentie te geven. Doe dan de palmsuiker en de vissaus erbij en meng alles goed. Kook de rest van de kokosmelk in een steelpan in om hem smeuïger te maken.
Leg in elk mandje 2 tot 3 blaadjes Thais basilicum en schep er een flinke eetlepel kipvulling op. Leg daarop een garnaal. Schenk er tot slot een beetje ingedikte kokosmelk over en strooi er wat fijngesneden peper en de rest van de fijngesneden blaadjes kafferlimoen over.
Stoom de mandjes in ongeveer 15 minuten gaar. Geef er Thaise rijst bij.
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
- jumbo
- Expat
- Berichten: 11610
- Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
- Locatie: Cha-am
Re: Thaise kiprecepten
waar haal je santen in Thailand??ron schreef:Thaise gebraden kip
Voor 4 personen
Bereidingstijd anderhalf uur.
Ingrediënten
2 rode pepers (bird's eye), gehalveerd en ontdaan van zaad
150 g santen
geraspte schil en sap van 2 limoenen, plus 2 limoenen, in schijfjes
25 g verse koriander
1½ kg kip
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Thaise kiprecepten
THAISE KOKOS-KIPPENSOEP MET CHILI-OLIE
ingrediënten
de soep
2 kippenbouten
250 g kleine Parijse champignons
5 stengels bleekselder
2 uien
1⁄2 bussel lente-uitjes
4 teentjes look
40 g gember (stukje knol)
2 stengels citroengras
1⁄2 klein Thais chilipeper (of wat klassieke rode chilipeper)
3 limoenbladeren
enkele takjes koriander
2 limoenen
3 l water
5 dl kokosmelk (ongezoet)
een flinke scheut vissaus (nam pla)
1 eetlepel suiker
een scheut olijfolie of zonnebloemolie
de chili-olie
1 sjalot
2 rode chilipeper
1 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
15 cl zonnebloemolie
snuifje zout
bereiding
de soep
Spoel de stengels selder schoon en snij ze grof.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie of zonnebloemolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg de stukken ui en selder toe.
Pel en kneus de look en doe de tenen in de pot. Schil het stuk gemberwortel en snij het in schijfjes.
Snij de stengels citroengras overlangs in twee, kneus ze nog even en doe ze samen met de knoflook en de gember in de pot.
Voeg een stukje Thaise chilipeper toe, of gebruik een stuk van de klassieke rode chilipeper. (naar smaak)
Laat de ingrediënten kort stoven en schenk er vervolgens het water bij.
Voeg de limoenblaadjes toe. (bij voorkeur de diepgevroren versie)
Snij de limoenen in twee en pers het sap in de soep. Voeg een scheut (zoute) vissaus toe en wat suiker om de smaken in balans te brengen.
Wanneer deze basis voor de Oosterse soep flink warm is, mag je de kippenbouten toevoegen.
Laat de soep een ruim half uur pruttelen op een zacht vuur, tot de kippenbouten mals gekookt zijn.
de chili-olie
Verhit de zonnebloemolie in een kleine pot op een matig vuur.
Snij de rode chilipepers in brede ringen. Pel de sjalot en snij ze grof. Stoof alles in de warme olie.
Roer er na een paar minuten de tomatenpuree door, voeg een snuifje zout toe en laat alles kort koken.
Zet de hete olie opzij en laat de ingrediënten infuseren, terwijl de soep pruttelt.
Zeef nadien de rood gekleurde olie.
de afwerking
Maak de champignons schoon (indien nodig) en snij ze in kwartjes.
Schep de kippenbouten uit de pot en giet de soep door een zeef.
Pluk het mager kippenvlees van de bouten. Verklein het tot hapklare stukjes en roer ze door de soep.
Doe de gezeefde soep opnieuw in de pot en zet ze op een matig vuur.
Gaar de stukjes paddenstoel in de Oosterse soep en voeg de kokosmelk toe.
Proef de Thaise kippensoep en kruid ze met wat extra vissaus.
Snij de uiteinden van de lente-uitjes en verwijder het buitenste blad. Spoel ze kort en snij de uitjes haaks in fijne ringen.
Spoel de koriander en verdeel het kruid in fijne pluksels.
Serveer iedereen kippensoep met voldoende stukjes kip en champignon erin. Werk de borden af met de ovale ringen lente-ui en pluksels koriander.
Druppel tenslotte een lepeltje van de rode pikante olie in ieders portie Thaise kippensoep.
ingrediënten
de soep
2 kippenbouten
250 g kleine Parijse champignons
5 stengels bleekselder
2 uien
1⁄2 bussel lente-uitjes
4 teentjes look
40 g gember (stukje knol)
2 stengels citroengras
1⁄2 klein Thais chilipeper (of wat klassieke rode chilipeper)
3 limoenbladeren
enkele takjes koriander
2 limoenen
3 l water
5 dl kokosmelk (ongezoet)
een flinke scheut vissaus (nam pla)
1 eetlepel suiker
een scheut olijfolie of zonnebloemolie
de chili-olie
1 sjalot
2 rode chilipeper
1 eetlepel tomatenpuree (geconcentreerd)
15 cl zonnebloemolie
snuifje zout
bereiding
de soep
Spoel de stengels selder schoon en snij ze grof.
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Verhit een scheut olijfolie of zonnebloemolie in een ruime stoofpot op een matig vuur en voeg de stukken ui en selder toe.
Pel en kneus de look en doe de tenen in de pot. Schil het stuk gemberwortel en snij het in schijfjes.
Snij de stengels citroengras overlangs in twee, kneus ze nog even en doe ze samen met de knoflook en de gember in de pot.
Voeg een stukje Thaise chilipeper toe, of gebruik een stuk van de klassieke rode chilipeper. (naar smaak)
Laat de ingrediënten kort stoven en schenk er vervolgens het water bij.
Voeg de limoenblaadjes toe. (bij voorkeur de diepgevroren versie)
Snij de limoenen in twee en pers het sap in de soep. Voeg een scheut (zoute) vissaus toe en wat suiker om de smaken in balans te brengen.
Wanneer deze basis voor de Oosterse soep flink warm is, mag je de kippenbouten toevoegen.
Laat de soep een ruim half uur pruttelen op een zacht vuur, tot de kippenbouten mals gekookt zijn.
de chili-olie
Verhit de zonnebloemolie in een kleine pot op een matig vuur.
Snij de rode chilipepers in brede ringen. Pel de sjalot en snij ze grof. Stoof alles in de warme olie.
Roer er na een paar minuten de tomatenpuree door, voeg een snuifje zout toe en laat alles kort koken.
Zet de hete olie opzij en laat de ingrediënten infuseren, terwijl de soep pruttelt.
Zeef nadien de rood gekleurde olie.
de afwerking
Maak de champignons schoon (indien nodig) en snij ze in kwartjes.
Schep de kippenbouten uit de pot en giet de soep door een zeef.
Pluk het mager kippenvlees van de bouten. Verklein het tot hapklare stukjes en roer ze door de soep.
Doe de gezeefde soep opnieuw in de pot en zet ze op een matig vuur.
Gaar de stukjes paddenstoel in de Oosterse soep en voeg de kokosmelk toe.
Proef de Thaise kippensoep en kruid ze met wat extra vissaus.
Snij de uiteinden van de lente-uitjes en verwijder het buitenste blad. Spoel ze kort en snij de uitjes haaks in fijne ringen.
Spoel de koriander en verdeel het kruid in fijne pluksels.
Serveer iedereen kippensoep met voldoende stukjes kip en champignon erin. Werk de borden af met de ovale ringen lente-ui en pluksels koriander.
Druppel tenslotte een lepeltje van de rode pikante olie in ieders portie Thaise kippensoep.
De revolutie eet haar eigen kinderen op.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Thaise kiprecepten
Snelle Thaise kokosnoot-kippensoep (Tom Ka Gai)
Ingrediënten
Porties: 6
350 g kipfilet
3 eetlepels (45 ml) plantaardige olie
2 blikjes (400 g elk) kokosmelk
450 ml water
2 eetlepels fijngesneden verse gemberwortel
4 eetlepels (60 ml) vissaus
4 eetlepels (60 ml) vers uitgeperst limoensap
een mespuntje cayennepeper
1 afgestreken theelepel kurkuma
1/2 bosje bosuitjes, fijngesneden
een handvol fijngeknipte verse koriander
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min › Bereiding: 20min › Klaar in:35min
Snijd de kip in dunne reepjes en bak die 2 of 3 minuten in olie, tot het vlees wit wordt.
Breng in een pan de kokosmelk en het water aan de kook, zet dan het het vuur lager en doe de kip, gember en vissaus, het limoensap, de cayennepeper en kurkuma erdoor. Laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken, tot de kip gaar is.
Sprinkel er bosuitjes en verse koriander over en dien het meteen op.
Ingrediënten
Porties: 6
350 g kipfilet
3 eetlepels (45 ml) plantaardige olie
2 blikjes (400 g elk) kokosmelk
450 ml water
2 eetlepels fijngesneden verse gemberwortel
4 eetlepels (60 ml) vissaus
4 eetlepels (60 ml) vers uitgeperst limoensap
een mespuntje cayennepeper
1 afgestreken theelepel kurkuma
1/2 bosje bosuitjes, fijngesneden
een handvol fijngeknipte verse koriander
Bereidingswijze
Voorbereiding: 15min › Bereiding: 20min › Klaar in:35min
Snijd de kip in dunne reepjes en bak die 2 of 3 minuten in olie, tot het vlees wit wordt.
Breng in een pan de kokosmelk en het water aan de kook, zet dan het het vuur lager en doe de kip, gember en vissaus, het limoensap, de cayennepeper en kurkuma erdoor. Laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken, tot de kip gaar is.
Sprinkel er bosuitjes en verse koriander over en dien het meteen op.
De revolutie eet haar eigen kinderen op.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Thaise kiprecepten
Grapje zeker......jumbo schreef:waar haal je santen in Thailand??ron schreef:Thaise gebraden kip
Voor 4 personen
Bereidingstijd anderhalf uur.
Ingrediënten
2 rode pepers (bird's eye), gehalveerd en ontdaan van zaad
150 g santen
geraspte schil en sap van 2 limoenen, plus 2 limoenen, in schijfjes
25 g verse koriander
1½ kg kip
Bereiden
Verwarm de oven voor op 190 °C.
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Thaise kiprecepten
De revolutie eet haar eigen kinderen op.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Thaise kiprecepten
Tsja.........
http://www.aziatische-ingredienten.nl/kokosmelk/
Nu alleen nog kijken of er kip te koop is............
http://www.aziatische-ingredienten.nl/kokosmelk/
Nu alleen nog kijken of er kip te koop is............
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Thaise kiprecepten
Doe die Heerenveense maar............eindelijk een nuttig doel.....
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
-
- Standaard Lid
- Berichten: 1137
- Lid geworden op: woensdag 17 september 2014, 17:32
Re: Thaise kiprecepten
ron schreef:Doe die Heerenveense maar............eindelijk een nuttig doel.....
Een politicus praat veel meer dan ik, maar zegt minder
.
Groet
.
Groet
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7520
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Thaise kiprecepten
hanshu schreef:Die ouwe taaie is alleen goed voor in de soep..
Opgediend op een (v)leesplankje.........
"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
- jumbo
- Expat
- Berichten: 11610
- Lid geworden op: donderdag 23 februari 2006, 07:46
- Locatie: Cha-am
Re: Thaise kiprecepten
IK kan geen santen vinden in Thailand, wat gebruik jij daarvoor??ron schreef:Grapje zeker......jumbo schreef:
waar haal je santen in Thailand??
Officieel pensionado, onofficieel wordclass beachbum
- Ben
- Expat
- Berichten: 6487
- Lid geworden op: zondag 01 mei 2005, 15:44
- Locatie: Bangkok
Re: Thaise kiprecepten
Santen komt uit indonesie , Niet te verkrijgen in Thailand . Creamed cocnut wel maar dat is niet hetzelfde als Santenjumbo schreef:IK kan geen santen vinden in Thailand, wat gebruik jij daarvoor??ron schreef:Grapje zeker......jumbo schreef:
waar haal je santen in Thailand??
Doerian uit Thailand en uit Indonesie is oon niet hetzelfde zeker niet qua reuk
Ramboetans Thailand minder van smaak als uit Indonesie.