Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Moderator: Loempia
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 17884
- Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
"...Khing dong is geen stem- of geconfijte gember. En niet echt zoet...."
We zien wel als het potje op tafel komt. En anders maak ik het toch zelf....
We zien wel als het potje op tafel komt. En anders maak ik het toch zelf....
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 17884
- Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Stemgember
Omdat het hier in Nongkhai niet te koop is, zelfs niet de Khing Dong die er op zou moeten lijken, ben ik maar aan de slag gegaan. Want ik vind me zelf best wel een handig baasje en google helpt wat mee....
http://www.indonesisch-culinair.nl/ingr ... ember.html
Kai kocht jonge gemberknol en die maak je eerst schoon met een fijn mesje of een schrapertje. Dan weeg ik de knollen en snij ze in blokjes; niet te klein want het kookt wat in.
Kookproces 1; onder water en 10 minuten koken.
Kookproces 2; afgieten, vers water en weer 10 minuten koken.
Dan afgieten en uitlekken en suiker afwegen. Bij 500 gram gewicht voor het koken hoort 400 gram suiker en 750 gram water
Dat mengen en aan de kook brengen tot het water bijna op is. Afgieten, uitlekken en in een glazen potje in de koelkast bewaren.
De bevindingen.
Kleur en reuk zijn prima.
De blokjes zijn wat hard van binnen, dus te groot en/of te kort gekookt. Dat los ik volgende keer op, kleinere blokjes en een paar minuten langer koken. Hoe klein ? Ik denk aan de maat van spekdobbelsteentjes.
De smaak is wat te scherp; dat gaat er mogelijk af als ik langer kook en de blokjes ook van binnen gaarder worden.
En er mag wat meer suiker bij.
Maar het is te doen.
Omdat het hier in Nongkhai niet te koop is, zelfs niet de Khing Dong die er op zou moeten lijken, ben ik maar aan de slag gegaan. Want ik vind me zelf best wel een handig baasje en google helpt wat mee....
http://www.indonesisch-culinair.nl/ingr ... ember.html
Kai kocht jonge gemberknol en die maak je eerst schoon met een fijn mesje of een schrapertje. Dan weeg ik de knollen en snij ze in blokjes; niet te klein want het kookt wat in.
Kookproces 1; onder water en 10 minuten koken.
Kookproces 2; afgieten, vers water en weer 10 minuten koken.
Dan afgieten en uitlekken en suiker afwegen. Bij 500 gram gewicht voor het koken hoort 400 gram suiker en 750 gram water
Dat mengen en aan de kook brengen tot het water bijna op is. Afgieten, uitlekken en in een glazen potje in de koelkast bewaren.
De bevindingen.
Kleur en reuk zijn prima.
De blokjes zijn wat hard van binnen, dus te groot en/of te kort gekookt. Dat los ik volgende keer op, kleinere blokjes en een paar minuten langer koken. Hoe klein ? Ik denk aan de maat van spekdobbelsteentjes.
De smaak is wat te scherp; dat gaat er mogelijk af als ik langer kook en de blokjes ook van binnen gaarder worden.
En er mag wat meer suiker bij.
Maar het is te doen.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 772
- Lid geworden op: donderdag 14 juli 2011, 20:03
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Conserveren in siroop duurt een kleine 2 weken. Geduld is een schone zaak...
Niks uitlekken! Je hebt de siroop toch niet weggegooid?
Niks uitlekken! Je hebt de siroop toch niet weggegooid?

Ik ga wat vaker op die lat zitten. In plaats van 'm steeds hoger te leggen…
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 7521
- Lid geworden op: zondag 15 april 2007, 16:21
- Locatie: Amsterdam
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Pictures.......yes,we need pictures to see the proces............ 

"Zij die dansen
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
worden voor gek verklaard
door hen
die de muziek niet horen."
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 17884
- Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Nee, M.M. Tang, alleen het dunste vocht is weg. De drab zit ook in het potje. Ik zal eens proeven over een paar dagen of het suikergehalte in de gember nog toeneemt. Zou zo maar kunnen.
Maar het is een begin en al doende leert men.
Volgende keer wat kleiner snijden en iets langer koken. Wat me meeviel was dat er weinig harde vezels in de knollen zaten. Ik had Kai ook gevraagd vooral jonge knollen mee te nemen.
Weer iets geleerd. Bij de volgende sessie zal ik foto's maken.
Maar het is een begin en al doende leert men.
Volgende keer wat kleiner snijden en iets langer koken. Wat me meeviel was dat er weinig harde vezels in de knollen zaten. Ik had Kai ook gevraagd vooral jonge knollen mee te nemen.
Weer iets geleerd. Bij de volgende sessie zal ik foto's maken.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 4675
- Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
- Locatie: Leiderdorp
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 17884
- Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Volgens mij is dat wat ik doe...... Jij geeft de zelfde website als ik.
Fijnkoken, nog eens fijnkoken, suiker er bij, en dan in de suiker laten 'garen'.
Maar er komt nog een poging en dan foto's voor jullie er bij.
Fijnkoken, nog eens fijnkoken, suiker er bij, en dan in de suiker laten 'garen'.
Maar er komt nog een poging en dan foto's voor jullie er bij.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"

Hij staat in de koelkast Pieter.
Ik mag wel zeggen Dank uw dank uw voor deze hint.
97 Bath per pot en we zijn er klaar mee.
Nou wist de buurman te vermelden dat die een shoarma mee genomen had uit de stad dit in combinatie met patat en de door jou aanbevolen " frietsaus"

Ps bij de grote Tesco lotus op de onderste plank alhier in de buitenwijken van Korat city.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 4675
- Lid geworden op: maandag 16 november 2009, 13:52
- Locatie: Leiderdorp
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Ooit gehoord dat je gember - maar ook knoflook (of nog iets anders) - kunt garen in olie op 60 of 80
graden.
Je hebt dan daarna een gearomatiseerde olie om te bakken. De knoflook teentjes laten zich dan als een pasta uitknijpen en door die miracle whip dressing zou dat wel eens een lekkere knoflooksaus kunnen opleveren.
Typisch een klok en klepel verhaal
en ik kan het niet uitproberen in de keuken hier. 

Je hebt dan daarna een gearomatiseerde olie om te bakken. De knoflook teentjes laten zich dan als een pasta uitknijpen en door die miracle whip dressing zou dat wel eens een lekkere knoflooksaus kunnen opleveren.



Typisch een klok en klepel verhaal


- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Prajak zou jij jou recept van kruidenboter met ons willen delen ?
A millionaire in free time, can not save time only use 

- De Beweerder
- Expat
- Berichten: 1737
- Lid geworden op: dinsdag 25 oktober 2005, 22:57
- Locatie: Nakhon Ratchasima
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Prajak zou jij jou recept van knoflookboter met ons willen delen ?
Iemand anders mag ook
Iemand anders mag ook

A millionaire in free time, can not save time only use 

- janjaap
- Standaard Lid
- Berichten: 410
- Lid geworden op: zondag 07 juni 2009, 12:31
- Locatie: het kaasstadje gouda
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Als ik iets wil maken en ik weet niet precies hoe
dan toets ik het in op google in dit geval dus kruidenboter
smulweb heeft meestal wel goede resepten
en dan geef ik er een eigen draai aan
lekker hoor
dan toets ik het in op google in dit geval dus kruidenboter
smulweb heeft meestal wel goede resepten
en dan geef ik er een eigen draai aan
lekker hoor
Ubi bene, ibi patria
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 1391
- Lid geworden op: zondag 05 augustus 2007, 22:13
- Locatie: Almere / Korat
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Hua Thale schreef:
Hij staat in de koelkast Pieter.
Ik mag wel zeggen Dank uw dank uw voor deze hint.
97 Bath per pot en we zijn er klaar mee.
Nou wist de buurman te vermelden dat die een shoarma mee genomen had uit de stad dit in combinatie met patat en de door jou aanbevolen " frietsaus"
Ps bij de grote Tesco lotus op de onderste plank alhier in de buitenwijken van Korat city.
Hua waar heeft die buurman van jou die shoarma gehaald??
De wind in je leven kan je niet veranderen, maar hoe je je zeilen zet, bepaal jezelf
leef je leven zo intens als maar mogelijk is, hierna ben je o zo lang dood.
leef je leven zo intens als maar mogelijk is, hierna ben je o zo lang dood.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 3851
- Lid geworden op: maandag 17 december 2012, 12:22
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Ingrediënten kruidenmix knoflook boter
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gehakte bieslook
2 theelepels gehakte peterselie
Ingrediënten sinaasappel boter
1 eetlepel sinaasappelsap
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
Ingrediënten Parmezaanse boter
1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten mint kruidenboter
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel mint
Ingrediënten Franse kruidenboter
1 theelepel gehakte oregano
2 theelepels gehakte majoraan
1 theelepel gehakte tijm
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten kruidenboter Beurre Maitre D`hotel
1 theelepel citroensap
1 theelepel gehakte peterselie
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten limoenboter
1 theelepel gemalen knoflook
2 theelepel pikante paprika
1 eetlepel limoensap
1 theelepel geraspte limoenschil
Ingrediënten mosterdboter
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel Franse mosterd
Ingrediënten tomatenboter
1 eetlepel gedroogde tomaten onder olie, zeer fijn gehakt
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten uienboter
1 theelepel uienpoeder
1 eetlepel zeer fijn gehakte sjalot
½ theelepel gemalen zwarte peper
Pak echte boter en boterhammetjes of stokbrood is ook handig.
Lekker hoor gaat het ook eens doen.
Erg lang geleden Harm.
Dacht bij een van de jaarlijkse activiteiten voor en in de Mall.
Misschien dat er meer leden uit Korat het weten onze lekkere boterrecept aanvrager De beweerder misschien.
Die dressing kan je ook met veel kruiden nogggggggggggg lekkerder maken lepeltje currie bijvoorbeeld maar vele kruiden meer.
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel gehakte bieslook
2 theelepels gehakte peterselie
Ingrediënten sinaasappel boter
1 eetlepel sinaasappelsap
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
Ingrediënten Parmezaanse boter
1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten mint kruidenboter
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel mint
Ingrediënten Franse kruidenboter
1 theelepel gehakte oregano
2 theelepels gehakte majoraan
1 theelepel gehakte tijm
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten kruidenboter Beurre Maitre D`hotel
1 theelepel citroensap
1 theelepel gehakte peterselie
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten limoenboter
1 theelepel gemalen knoflook
2 theelepel pikante paprika
1 eetlepel limoensap
1 theelepel geraspte limoenschil
Ingrediënten mosterdboter
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel Franse mosterd
Ingrediënten tomatenboter
1 eetlepel gedroogde tomaten onder olie, zeer fijn gehakt
½ theelepel gemalen zwarte peper
Ingrediënten uienboter
1 theelepel uienpoeder
1 eetlepel zeer fijn gehakte sjalot
½ theelepel gemalen zwarte peper
Pak echte boter en boterhammetjes of stokbrood is ook handig.

Lekker hoor gaat het ook eens doen.
Erg lang geleden Harm.
Dacht bij een van de jaarlijkse activiteiten voor en in de Mall.
Misschien dat er meer leden uit Korat het weten onze lekkere boterrecept aanvrager De beweerder misschien.

Die dressing kan je ook met veel kruiden nogggggggggggg lekkerder maken lepeltje currie bijvoorbeeld maar vele kruiden meer.
Laatst gewijzigd door Hua Thale op vrijdag 05 december 2014, 10:05, 1 keer totaal gewijzigd.
De revolutie eet haar eigen kinderen op.
-
- Volwaardig lid
- Berichten: 17884
- Lid geworden op: zaterdag 21 juni 2008, 00:24
Re: Doe het zelf in uw "Thaise keuken"
Niet zo moelijk. Een paar kuipjes Allowrie smeerbare 'room'boter. Een paar tenen knoflook, een bosje bosui, echt flink wat peterselie en/of andere kruiden zoals enkele kookwebsites aangeven.
Hua Thale geeft net ook goeie tips.
De boter-op-kamertemperatuur in een grote diepe schaal.
De knoflook in de pers zo goed mogelijk fijnknijpen, de restjes met een groot mes of onder de vijzel tot pulp maken.
Ui en peterselie goed wassen. Van de bosui het grove loof weggooien, van de peterselie alleen de meest verse blaadjes en de jongste steeltjes bewaren, dat alles heel fijn snijden.
Dat daarna met de knoflook in de blender en goed mixen. De smurrie daarna in de boter en roeren maar. De boter terug in de kuipjes en die een markering meegeven wat er in zit.
Ze liggen diepgevroren bij Printen44, bij een kameraad en bij mijzelf te wachten tot het snert-met-rookworst-en-stokbrood-dag is.
Smakelijk. En noteer de hoeveelheden dan kun je voor de volgende sessie wat bijsturen. Meer/minder van dit of dat. Maak de eerste keer dus niet teveel.
Hua Thale geeft net ook goeie tips.
De boter-op-kamertemperatuur in een grote diepe schaal.
De knoflook in de pers zo goed mogelijk fijnknijpen, de restjes met een groot mes of onder de vijzel tot pulp maken.
Ui en peterselie goed wassen. Van de bosui het grove loof weggooien, van de peterselie alleen de meest verse blaadjes en de jongste steeltjes bewaren, dat alles heel fijn snijden.
Dat daarna met de knoflook in de blender en goed mixen. De smurrie daarna in de boter en roeren maar. De boter terug in de kuipjes en die een markering meegeven wat er in zit.
Ze liggen diepgevroren bij Printen44, bij een kameraad en bij mijzelf te wachten tot het snert-met-rookworst-en-stokbrood-dag is.
Smakelijk. En noteer de hoeveelheden dan kun je voor de volgende sessie wat bijsturen. Meer/minder van dit of dat. Maak de eerste keer dus niet teveel.