Hoofdstuk 1. Tot de jaren 40.
Koning Rama V overleed in 1910. Thailand was een voor die tijd moderne staat. De grenzen waren bepaald.
Koning Rama VI was de eerste Thaise vorst die in het buitenland had gestudeerd en zette hervormingen in. Thais werden verplicht een achternaam te kiezen. De eerste Thaise Universiteit, Chulalongkorn, werd in 1917 gesticht. In 1921 volgde de leerplicht. (In Nederland en België 1901 resp 1914).
De geschiedenis van de universiteit vind je hier... http://www.chula.ac.th/cuen/about/history/index.htm
Koning Rama VII werd op 24 juni 1932 geconfronteerd met een rebellie van officieren en ambtenaren, goed opgeleid in het buitenland, die het einde eisten van de absolute monarchie. De koning ging er mee akkoord maar kreeg daar spijt van, trad af en ging naar Engeland in 1935.
Tot Prins Anand Mahidol zijn studie in Zwitserland had voltooid nam een regeringsraad zijn funktie waar.
De machtsstrijd in de jaren 30
De dominante personen in de Thaise politiek in die jaren waren de heren Luang Pibul Songkhram, beter bekend als maarschalk Pibul, en dr Pridi Phanomyong. De eerste had de steun van het leger, de tweede van de burgertop.
Foto:
Pibul Songkhram

Pridi Phanomyong

Pridi’s plannen het land te nationaliseren, ideeën duidelijk onder invloed van het communisme, leidde tot zijn verbanning. Toen WO2 uitbrak was Pibul regeringsleider. Hij liet de naam Siam vervangen door Thailand, het land van de Thai.
>>>