Jeanette schreef:En de vissenpot? Zo'n soort keulse pot waar vissen een jaar in mogen liggen doodwezen? En je op het laatst alleen nog wat vissenogen herkent? Daar haken toch bijna alle farangs af hè?
![Mr Green :mrgreen:](./images/smilies2/icon_mrgreen.gif)
De beruchte plaa raa, zeker hier in de Isaan een onmisbaar bestanddeel van de somtam. Officieel heet zoiets gefermenteerde vis, maar het is gewoon verrotte vis. En dan zóver doorgerot dat er zelfs geen bacterie meer in leven kan zijn en het spul dus jaren goed blijft.
De "lekkerste" (bahbahbah) is de soort die in de zon het proces heeft doorgemaakt. Maar daar kunnen dan wormpjes in zitten die in je lichaam kunnen komen en ongewenste effecten veroorzaken, soms zelfs dodelijk. Daarom wordt aangeraden om de gekookte versie te nemen, want die is echt steriel.
Een Thaise vriendin van ons, ook zo'n plaa raa lekkerbekje, voelde een paar jaar geleden zich niet lekker en daar werden die wormpjes geconstateerd. Met anti-wormstoffen lukte het om ze weg te krijgen. Maar ze mag van de artsen alleen nog de goede soort gebruiken en liever helemaal niet omdat verkopers soms niet te vertrouwen zijn.